Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Peterica bo zagotovo predlagala Šarca, obrtniki in podjetniki želijo stabilno vlado

Slovenija | 06.08.2018, 21:25

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bodo v sredo vložile kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja za sestavo nove vlade. Ta bo manjšinska. Šarca in projekte, pri katerih bi našli skupni jezik, naj bi podprla Levica. A njen koordinator Luka Mesec je opozoril, da protokol sodelovanja še ni usklajen. Oglasili so se obrtniki in podjetniki. Želijo trdno in stabilno vlado, ki bo delovala v dobrobit malemu gospodarstvu.

V LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS še niso določili kadrovskega razreza, sklenili so le, da bodo poleg Šarca, ki je njihov kandidat za mandatarja, predlagali še predsednika državnega zbora. To mesto bi zaupali Dejanu Židanu, ki je že zatrdil, da to ni bil pogoj njegove SD. Da je za to izvedela hkrati z mediji, je zmotilo Levico, Mesec je zato poudaril, da želijo v stranki jasne zaveze o vsebini in načinu sodelovanja s Šarčevo manjšinsko vlado. Čeprav vztrajajo, da jo nameravajo podpreti, opozarjajo, da ne za vsako ceno. Po Meščevih besedah bo vse odvisno od internega referenduma - izidi bodo znani v četrtek. Šarec pričakuje, da se bodo poslanci na seji, na kateri bosta izvoljena tako mandatar kot predsednik parlamenta, zbrali v ponedeljek. Verjame tudi, da bo v doglednem času podpisan sporazum o partnerstvu.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije medtem želijo, da politične stranke izpolnijo svoje predvolilne obljube v smeri odprave birokratskih ovir in razbremenitve gospodarstva. A zdaj pozitivnih premikov še ni videti. V osnutku pogodbe, ki so ga v peterici strank usklajevali z Levico, je namreč zapisano prav nasprotno. Levica zahteva, da bi se davek na dobiček do konca mandata dvignil na 25 odstotkov. Obrtniki in podjetniki na višanje davkov in prispevkov ne pristajajo. "Davek na dobiček je za nas nesprejemljiv. Prav tako ni sprejemljivo to, da Levica želi, da birokratske ovire, ki nas zavirajo pri razvoju in poslovanju ter pri konkurenčnosti na tujih trgih, ostanejo," je bil v pogovoru za Radio Ognjišče jasen predsednik zbornice Branko Meh. "Želimo vlado, kakršno imajo države, ki imajo urejeno ekonomijo, da pustijo podjetništvu in gospodarstvu dihati. Če imajo države urejeno gospodarstvo, imajo lahko urejeno tudi socialo," je prepričan.

V zbornici so še pred volitvami dali pobudo, da bi z novo vlado dobili ministra za malo gospodarstvo, ki predstavlja več kot 98 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva. Tudi to idejo so stranke na forumu podprle, a v osnutku koalicijske pogodbe je niso zapisale. V javnosti se v zvezi z anonimnim pismom "zaskrbljenih podjetnikov" omenja tudi zbornica in njen predsednik, a Meh je za naš radio poudaril, da s tem nima nič. "Nikdar ne komuniciram ne z javnostjo ne s komerkoli drugim z anonimkami. Vedno sem direkten. Karkoli napišem, tudi podpišem. Sam v sestavo vlade ne morem posegati, prav tako ne vem, komu je to prišlo na misel." Ob tem je Meh zatrdil, da zbornica, ki jo vodi, ni politična organizacija.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.