Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:36

Ugledni organizaciji stopili v bran dr. Možini in dr. Dežmanu

Mediji, novinarji
Foto © Rok Mihevc

Po pogromu nad voditeljem in novinarjem Televizije Slovenija dr. Jožetom Možino zaradi njegovega intervjuja z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom so se zvrstili tudi številni izrazi podpore delu, ki ga opravljata oba. Kot je znano, je oddaja, v kateri sta govorila o polpretekli zgodovini naše države, sprožila nemalo različnih odzivov. Da je o vsem tem treba razpravljati, poudarjajo v Združenju za slovensko besedo in Svetovnem slovenskem kongresu, kjer so dr. Možini in dr. Dežmanu stopili v bran.

Iz Združenja za slovensko besedo so sporočili, da s skrbjo in strahom spremljajo kritike, ki so se poleg pohval zgrnile na dr. Možino in dr. Dežmana. "Gre za to, da so kratene svoboda besede, svoboda znanstvenega dela in svoboda mišljenja. To sta človeka, ki imata v svoji stroki najvišji akademski naziv, kar je izjemno pomembno. Nihče ni povedal, kaj je bilo narobe v tistem, kar sta izrekla. Očitano jima je, ker sta sploh govorila o tem. To pomeni, da se vračamo v desetletja nazaj, v razmere, ki smo jih že zdavnaj ali vsaj ob osamosvojitvi preživeli," je za naš radio poudaril predsednik Združenja za slovensko besedo dr. Stane Granda. Ocenjuje, da gre za ustvarjanje ozračja, ki ne obeta nič dobrega. Od vodstva nacionalne medijske hiše pričakuje enake vatle za vse. "To je minimum, ki ga imamo pravico pričakovati. A opažamo dvojnost, kar ni združljivo z demokracijo in javnim medijem, ki ga moramo plačevati vsi, če to želimo ali ne."

V Svetovnem slovenskem kongresu medtem v izjavi za javnost opozarjajo, da je resnica tista, ki nas bo osvobodila. "Zadeve med vojno in po vojni je nekdanji režim skrival desetletja in desetletja, ker se je zavedal, da so bili kršeni Ženevske konvencije in pravila mednarodnega humanitarnega prava. Spravo bomo dosegli, ko bo vse to argumentirano prezentirano," je za Radio Ognjišče pojasnil predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič. Sam podpira nadaljnje raziskave in razprave na tem področju, kot je dodal, so nujne. "Če kakšni dogodki v kakšni podrobnosti niso interpretirani točno, je to treba razčistiti na civiliziran način in pokazati boljše dokaze. Ne sme se izključevati ljudi in jih osebno napadati. Civiliziranem svetu mora biti civiliziran tudi dialog," je še prepričan dr. Pleskovič.

Ne spreglejte: