Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:38

Uspeh, moč in denar ne osvobajajo, ampak zasužnjujejo

avdienca
Foto © Radio Vatikan

Papež je pri današnji splošni avdienci nadaljeval niz katehez o desetih božjih zapovedih. Prejšnji teden se je osredotočil na prvo in govoril o malikovanju. Danes je to temo še poglobil na podlagi svetopisemske zgodbe o zlatem teletu.

Zgodba o zlatem teletu se dogaja v puščavi, kjer prevladujejo negotovost, nevarnosti ter pomanjkanje hrane in vode. Gre za podobo človeškega življenja v negotovih razmerah.

»Človeška narava v takih razmerah teži k ’naredi si sam’ religiji. Če se Bog ne pokaže, si sami naredimo boga po meri,« je dejal papež in dodal, da nas takšni maliki ne kličejo, da stopimo iz lastnega varnega območja, saj kljub ustom ne govorijo. Tako vidimo, da je malik le pretveza, da sami sebe postavljamo v središče resničnosti, ko častimo delo svojih rok, je poudaril papež in pojasnil, da je zlato tele simbol bogastva. Uspeh, moč in denar pa so večne skušnjave. »Zlato tele je simbol vseh želja, ki dajejo utvaro svobode, v resnici pa zasužnjujejo. Malik vedno zasužnjuje.«

Po papeževih besedah malikovanje nastane, ker nismo sposobni zaupati v Boga in mu pustiti, da daje globino hrepenenjem našega srca. Le z zaupanjem v Boga pa lahko prenašamo tudi šibkost, negotovost in pomanjkanje.

»Če Bog ni na prvem mestu zlahka zapademo v malikovanje in se zadovoljimo z bornimi zagotovili.«

Papež je poudaril, da je priznanje lastne šibkosti pogoj, da se odpremo Bogu in zavrnemo malike svojega srca. V Kristusu naša krhkost ni več prekletstvo. Kot je še dodal, se človekova svoboda rodi takrat, ko pustimo, da je pravi Bog edini Gospod.

Ne spreglejte: