Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

Uspeh, moč in denar ne osvobajajo, ampak zasužnjujejo

Cerkev po svetu | 08.08.2018, 11:55 Marta Jerebič

Papež je pri današnji splošni avdienci nadaljeval niz katehez o desetih božjih zapovedih. Prejšnji teden se je osredotočil na prvo in govoril o malikovanju. Danes je to temo še poglobil na podlagi svetopisemske zgodbe o zlatem teletu.

Zgodba o zlatem teletu se dogaja v puščavi, kjer prevladujejo negotovost, nevarnosti ter pomanjkanje hrane in vode. Gre za podobo človeškega življenja v negotovih razmerah.

»Človeška narava v takih razmerah teži k ’naredi si sam’ religiji. Če se Bog ne pokaže, si sami naredimo boga po meri,« je dejal papež in dodal, da nas takšni maliki ne kličejo, da stopimo iz lastnega varnega območja, saj kljub ustom ne govorijo. Tako vidimo, da je malik le pretveza, da sami sebe postavljamo v središče resničnosti, ko častimo delo svojih rok, je poudaril papež in pojasnil, da je zlato tele simbol bogastva. Uspeh, moč in denar pa so večne skušnjave. »Zlato tele je simbol vseh želja, ki dajejo utvaro svobode, v resnici pa zasužnjujejo. Malik vedno zasužnjuje.«

Po papeževih besedah malikovanje nastane, ker nismo sposobni zaupati v Boga in mu pustiti, da daje globino hrepenenjem našega srca. Le z zaupanjem v Boga pa lahko prenašamo tudi šibkost, negotovost in pomanjkanje.

»Če Bog ni na prvem mestu zlahka zapademo v malikovanje in se zadovoljimo z bornimi zagotovili.«

Papež je poudaril, da je priznanje lastne šibkosti pogoj, da se odpremo Bogu in zavrnemo malike svojega srca. V Kristusu naša krhkost ni več prekletstvo. Kot je še dodal, se človekova svoboda rodi takrat, ko pustimo, da je pravi Bog edini Gospod.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.