Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Čilski škofje pri papežu (foto: vaticannews.va)
Čilski škofje pri papežu

Čilski škofje so se opravičili, ker so se izneverili svojim dolžnostim v primeru spolnih zlorab

Svet | 06.08.2018, 12:38 Marta Jerebič

Čilski škofje so bili prejšnji teden zbrani za izrednem plenarnem zasedanju zaradi spolnih zlorab. V sklepni izjavi za javnost so priznali, da so se izneverili svojim dolžnostim kot pastirji, žrtve pa so prosili odpuščanja.

Čilski škofje so po zasedanju opravičili, ker niso znali prisluhniti, verjeti, sodelovati ali pomagati žrtvam velikih grehov in zločinov, ki so jih zagrešili duhovniki in redovniki. Niso se znali nemudoma odzvati na spolne zlorabe, zlorabe moči ter oblasti, zato žrtve prosijo odpuščanja. Škofje dodajajo, da si bodo prizadevali doseči resnico, pravico ter zagotoviti odškodnino žrtvam.

Da bi mogli to storiti, so za vse škofije sprejeli smernice z naslovom »Skrb in upanje«. Poudarili so, da si bodo prizadevali osebno srečati z žrtvami zlorab, jim prisluhniti ter priskrbeti pomoč strokovnjakov, ki bi jim pomagali pri celjenju ran. Z namenom preprečevanja nadaljnjih zlorab bodo več pozornost namenili tudi stalni formaciji posvečenih oseb.

Škofje so spodbudili večjo vključenost laikov v življenje Cerkve ter prisotnost žensk v oborih, ki sprejemajo razne odločitve. Tako je bila odvetnicaAna María Celis Brunet imenovana za novo predsednico Sveta za preprečevanje spolnih zlorab in spremljanje žrtev – prej je to funkcijo zasedal škof. Pilar Ramírez Rodríguez pa je bila imenovana za izvršno direktorico oddelka, ki bo izvajal odločitve omenjenega Sveta.

Predsednik čilske škofovske konference, škof Santiago Silva, je na tiskovni konferenci napovedal, da bodo aprila predstavili srednje in dolgoročne ukrepe za boj proti spolnim zlorabam in njihovim prikrivanjem.

Dodal je, da bodo javno objavili vsako cerkveno preiskavo, ki je že bila opravljena, to so že zahtevali tudi od redovnih kongregacij.

Na spletni strani škofovske konference so tako že objavljena imena 42-ih duhovnikov in enega diakona, ki so odgovorni za zlorabe otrok in mladostnikov. Na vrhu seznama je p. Ferndano Karadima. Vendar zraven niso pripisane kazni ali okoliščine kaznivih dejanj.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.