Petra StoparPetra Stopar
Dr. Miran Puconja (foto: ARO)
Dr. Miran Puconja | (foto: ARO)

Ob 150-letnici prvega slovenskega tabora v Ljutomeru tudi srečanje PRO

Slovenija | 05.08.2018, 15:27 Andrej Šinko

V Ljutomeru so pripravili osrednjo slovesnost ob 150-letnici prvega slovenskega tabora, ki je v teh krajih potekal 9. avgusta 1868. Udeleženci, takrat naj bi se jih zbralo približno 7000, so med drugim zahtevali jezikovno enakopravnost in Zedinjeno Slovenijo. Današnjemu praznovanju jubileja smo se pridružili tudi na Radiu Ognjišče, saj smo na povabilo tamkajšnje občine, v Ljutomeru pripravili 45. srečanje prijateljev in poslušalcev radia.

Na današnji osrednji slovesnosti je zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki je spomnil na pomen prvega slovenskega tabor in dejal, da se lahko tudi danes zgledujemo po takratni združenosti. Pahor je poudaril, da imamo samostojno državo, ki mora biti temelj za gradnjo prihodnosti.

»Ni pomembno samo to, da imamo lastno državo, pač pa tudi to, da je demokratična, pravna, socialna in kulturna. Naš politična skupnost pa se mora truditi za svojo zrelost in za zaupanje vanjo. Hočem reči, politični prepiri in spori in take reči niso nič posebnega, če se vedno znova izkaže tudi sposobnost za sodelovanje. Osnova vsega pa je medsebojno spoštovanje, upoštevanje in strpnost,« je dejal predsednik.

Predsednik države Borut Pahor
Predsednik države Borut Pahor © ARO

Pahor je poudaril še, da čeprav si prizadevamo za nadaljnjo skupno prihodnost Evropske unije, ne vemo, kaj se bo z njo zgodilo, saj da njena usoda ni odvisna samo od nas. Bistveno je, da Slovenija kot samostojna država varuje narodni razvoj. Za to je po Pahorjevih besedah nujno sodelovanje, čeprav smo si različni oziroma imamo drugačne poglede.

Gasilci
Gasilci © ARO

Dr. Puconja: Za velike dogodke je potrebno sodelovanje naroda

Upokojeni profesor filozofije dr. Miran Puconja pa je spomnil na veličastno slovesnost pred 150 leti. »Taborsko sporočilo takrat in danes vesoljni Sloveniji je, da se veliki dogodki naroda dogajajo na ravni kolektiva, da so in bodo časi časi, ko obrobje postane center in obratno, da moramo skrbeti za samooskrbo, ki je jamstvo obstoja države, naroda in suverenosti,« je dejal Puconja in opozoril, da nas mora materinščina varovati pred velikimi in da ne smemo dopustiti, da nas povozi kolesje sodobnega kapitala, da ne bomo postali kolonija. »Slovenska in evropska znanost in kultura pa se ne začenjata in končujeta na obrobju Ljubljane,« je bil kritičen.

Zbrana množica
Zbrana množica © ARO

Načelnik občinskega štaba teritorialne obrambe Ljutomer med vojno za Slovenijo Miroslav Rauter je povedal, da so teritorialci sledili taborskemu geslu Ako si ne bomo sami pomagali, nam nihče na tem svetu ne bo pomagal. Županja občine Ljutomer Olga Karba pa je opozorila, da imamo pogosto neživljenjske zakone in da bi morali voliti posameznike, ne stranke. Plaketo 1. slovenskega tabora pa je podelila arhitektu Stanku Kristlu.

Ob slovesnosti tudi sveta maša

Več sto sodelavcev, prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče ter udeležencev slovesnosti se je nato združilo pri sveti maši v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika, ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval glavni urednik radia msgr. Franci Trstenjak. V pridigi je spregovoril o tem, da mora biti središče našega bivanja vera v Jezusa in srečanje z njim. Pojasnil je, da je vera nekaj temeljnega in kdor je nima oziroma jo izgubi, izgubi vse. Ob tem je opozoril, da smo brez vere zazrti zgolj v ta svet in minljivost, z vero pa zmoremo preko tega sveta gledati v nebeške daljave, od koder prihaja Božji kruh, ki daje svetu življenje.

Msgr. Trstenjak je dejal še, da se danes s hvaležnostjo spominjamo začetka slovenskih taborov pred 150-imi leti, ki so tlakovali pot proti naši samostojnosti in neodvisnosti. Vendar pa se moramo pri tem vprašati: »Kako in koliko spoštujemo in cenimo slovensko samostojnost, ki jo verni državljani vidimo kot neprecenljivi Božji dar za vsa stoletna prizadevanja, trpljenja, prelite krvi in tudi darovana življenja naših prednikov.«

Trstenjak je dejal, da čeprav smo se množično odločili, da želimo živeti v svoji državi, brez starega režima, je med nami veliko godrnjanja, podobno kot med Izraelci, ko so bili na poti v svobodo. »Mnogim se kar naprej kolca po nekdanjih časih in nekdanjem režimu, ki je po njihovem zagotavljal: »Lonce mesa in kruha do sitega.« Kakor Izraelci niso razumeli, kaj je prava svoboda in osvoboditev od suženjstva, tako nekateri med nami ne razumejo ali celo nočejo razumeti samostojnosti« je dejal Trstenjak in spomnil na besede blaženega Slomška, ki je dejal: »Ljubite svojo domovino, pa ne le v besedi, temveč v dejanju in resnici, iz čiste ljubezni do Boga in do svojega roda!« V skladu s tem pa morajo delati tudi vsi, ki so izvoljeni oziroma postavljeni na odgovorna mesta v državi.

Trstenjak je poudaril še, da je odgovornost tudi na nas, da izvolimo takšne vodilne, da ne živimo samo za gospodarsko rast, ampak tudi duhovne vrednote, ki so vseskozi bile in morajo ostati steber razvoja posameznika in družbe. Ob tem je dodal, da si moramo z življenjem in pričevanjem prizadevati za ohranitev krščanskih temeljev, ki jih želijo nekateri izpodkopati.

Po maši so udeleženci že 45. srečanja PRO imeli priložnost obiskati lončarja, Puhov muzej, kasaški muzej, samo mestno jedro ali pa se celo udeležiti kasaških dirk. V mestu, na Glavnem trgu, pa je veselo in zabavno z ansamblom Štrk.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.