Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Chiara Corbella Petrillo kmalu blažena

Svet | 19.07.2018, 09:09 Marjana Debevec

Šest let po smrti Božje služabnice Chiare Corbello Petrillo je rimska škofija začela postopek za njeno beatifikacijo. Mlada žena je umrla pri 28-ih letih 13. junija 2012, potem ko je zavrnila zdravljenje tumorja, da je rešila življenje svojemu nerojenemu otroku.

Chiara in Enrico sta bila povsem običajen mlad par, ki pa sta svoje življenje postavila na trdne temelje vere in zaupanja v Boga. Kmalu po poroki so prišle preizkušnje. Prva dva otroka sta sprejela kot Božji dar, čeprav so jima zdravniki povedali, da ne bosta mogla živeti. Tako sta od Boga sprejela tudi njuno prezgodnjo rojstvo in smrt. V nekem pričevanju je o tem Chiara takole dejala: »Gospod v vsakega od nas položi resnico in ni mogoče, da bi jo narobe razumeli.«

Ko je nosila tretjega otroka, so zdravniki pri Chiari odkrili tumor. Zdravljenje je odložila za čas po rojstvu sina, čeprav se je zavedala, da s tem ogroža lastno življenje. Leto dni po rojstvu sina Francesca je Chiara res tudi umrla, stara komaj 28 let.

Chiara Corbella Petrillo nekaj mesecev pred smrtjo pri papežu Benediktu XVI.
Chiara Corbella Petrillo nekaj mesecev pred smrtjo pri papežu Benediktu XVI. © splet

Zgodba Chiare in Enrica je nagovorila milijone ljudi po Italiji in po vsem svetu. Enrico je za Radio Vatikan nekaj mesecev po ženini smrti dejal, da njeno darovanje ni bilo zaman, Prejema namreč številna sporočila z vsega sveta, da so se mnogi otroci, ki sicer ne bi ugledali luči sveta, rodili prav po zaslugi njenega pričevanja. Ob tem je povedal, da sta se s Chiaro zavedala, da nista neka posebna junaka, da sama ne bosta zmogla. Zato sta se z vsemi močmi oklenila Kristusa.

Dodajmo še to, da je v slovenščini izšla knjiga o njenem življenju z naslovom: Rojeni za večno življenje.

Chiara Med igranjem violine v Medžugorju
Chiara Med igranjem violine v Medžugorju © splet


Chiara z možem dve leti pred smrtjo
Chiara z možem dve leti pred smrtjo © splet

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.