Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Duhovnik v bran migrantom v Italiji

Svet | 10.07.2018, 15:21 Petra Stopar

Italijanski duhovnik Gianfranco Formenton je nad vhodna vrata župnijske cerkve v San Martinu di Trignanu pritrdil obvestilo, ki rasistom prepoveduje vstop v cerkev. Notranji minister Matteo Salvini ni ostal brez besed.

Potem ko je italijanski notranji minister Salvini prepovedal vplutje nevladnih ladij z rešenimi migranti v italijanska pristanišča, zdaj želi storiti enako za ladje tujih mornaric. O svojih zahtevah bo preostale članice Evropske unije predvidoma obvestil na skorajšnjem zasedanju notranjih ministrov povezave v Innsbrucku.

Svoje nestrinjanje s Salvinijevo politiko je nedavno posredno izrazil duhovnik iz Umbrije Formenton, piše spletni časopis The Guardian. Kot navaja, je na vhodna vrata župnijske cerkve v San Martinu di Trignanu izobesil napis, ki pravi »Rasistom vstop prepovedan. Pojdite domov!«. S tem se je odzval na ksenofobno retoriko stranke Liga leta 2015, ko je na obalah Italije pristalo več kot milijon prebežnikov.

Notranji minister Salvini se je na to odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da Formenton najbrž »podpira tihotapce in teroriste«. Salvini, ki je po navedbah medija katoličan, je bil sicer nedavno v stiku z ameriškim kardinalom Richardom Burkom, ta pa je znan po svoji nenaklonjenosti papežu Frančišku.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.