Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Digitalno ali osebno posredovanje Kristusa?

Slovenija | 05.07.2018, 07:55 Marjana Debevec

Letno srečanje tiskovnih predstavnikov in govornikov evropskih škofovskih konferenc je pretekli teden potekalo v Rimu. Rdeča nit, ki je povezovala razprave na različnih sejah, je bila téma »Kako Kristusa in Cerkev posredovati Evropi«. Posebno pozornost so posvetili digitalnemu svetu in njegovim raznolikim razsežnostim ter oznanjevanju evangelija mladim, predvsem po družbenih omrežjih. Pri razpravi so sodelovali tudi različni strokovnjaki iz sveta podjetništva, politike, katoliških komunikacij in različnih cerkvenih skupnosti.

Osrednji dogajanji sta bila srečanje s papežem Frančiškom v sredo, na splošni avdienci, in po njem srečanje z različnimi predstavniki Dikasterija za komunikacijo (Tiskovni urad, teološko-pastoralni oddelek, itn.).

Srečanje v Rimu je vodil kardinal Angelo Bagnasco, predsednik CCEE, ki je spomnil na to, da »najboljši zaveznik evangelija niso organizacije, projekti in viri niti kultura, temveč človeštvo s svojim notranjim vprašanjem o Resnici in neskončno potrebo in željo po lepoti in dobroti«.

Družbena omrežja so 'kraji', ki jih obiskujejo predvsem mladi in tam vsak dan preživijo veliko časa. Tudi če imamo lahko te odnose za »lahkotne«, danes mladi enako kot ljudje vseh drugih starosti, potrebujejo odnose, ki gredo onkraj omejitve zaslonov, ko gre za bivanjska vprašanja in vprašanja, povezana z duhovno razsežnostjo.

Družbena omrežja so zelo pomembna, predvsem, ko postanejo kraji, ki so priča življenjskih izkušnjam in pripovedi o njih. Ko torej pristopamo k družbenim omrežjem je bistveno, da se izogibamo kakršni koli obliki kriminalizacije: ob upoštevanju vseh dejstev so to dokaj nova orodja – skoraj še v obdobju mladostništva – zato nudijo velik potencial, voditi pa jih mora tudi človeška inteligenca.

Po drugi strani pa bi jih bilo napačno označevati le za orodja, ker so tudi kraji, ki so poseljeni, čeprav nikoli niso 'dokončen dom'. Prebivati v digitalnem svetu pomeni tudi upoštevati različne digitalne naprave.

Oznanjevanje Kristusa mladim torej ni tehnološko vprašanje. Ne glede na to, ali družbene medije razumemo kot kraje ali orodja, izziv za Cerkev ostaja enak: prestreči mora človeka v njegovi temeljni potrebi po neskončnem. Tako je Cerkev navzoča v digitalnem svetu, da srečuje človeštvo, predvsem mlade, in jim prinaša odrešenjsko sporočilo, ki je Kristus.

Jasno je, da ta 'digitalna navzočnost' ne nadomešča resničnega, fizičnega srečanja z oznanjujočo skupnostjo. Ravno zato je mogoče in zaželeno, da povežemo tehnologijo in svete kraje, da bi sveti kraji postali priložnost za izkušnjo osebnega srečanja z Bogom.

Na srečanju v Rimu je bilo nekaj delovnega časa predvidenega tudi za nekatere zaposlene na tiskovnem uradu Svetega sedeža in vodilne v Dikasteriju za komunikacijo. Predstavniki škofovske sinode in »Urada za mladino« z Dikasterija za laike, družino in življenje so tiskovne predstavnike in govornike obvestili o komunikacijskih načrtih za družbena omrežja za naslednjo sinodo mladih (načrtovana za oktober) in za svetovni dan mladih v Panami, januarja 2019. Prejeli so tudi nadaljnje informacije o prihajajočem svetovnem dnevu družin (21.-26. avgust).

V sredo, 27. junija je mednarodna katoliška mreža EWTN organizirala družabno srečanje v imenu tiskovnih predstavnikov in govornikov evropskih škofovskih konferenc, ki so se ga udeležili številni novinarji, ki so nastanjeni v Rimu in poročajo iz Vatikana. Dogodek je vodil msgr. Paul Gallagher, tajnik za odnose z državami Državnega tajništva, ki je spregovoril o cerkvenem prispevku k izgradnji Evrope.

Naslednje leto se bo srečanje odvijalo na Malti od 17. do 19. junija na povabilo malteške škofovske konference.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.