Alen SalihovićAlen Salihović
Maturantje iz Argentine Rast XLVII (foto: Matjaž Merljak)
Maturantje iz Argentine Rast XLVII

Rast XLVII v Sloveniji

Slovenci po svetu | 30.07.2018, 08:06 Matjaž Merljak

27 dijakov, maturantov Srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Buenos Airesa v Argentini je obiskalo domovino svojih dedkov in babic. Dva tedna so bili v mladinski poletni šoli slovenskega jezika, nato so odšli k sorodnikom ter obiskali še nekaj krajev (Piran, Bled, Brezje, avstrijsko Koroško, Triglav ...). Na več krajih so predstavili program, ki vsebuje tipični argentinski ples, slovenske melodije in recitacije. Obisku smo posvetili včerajšnjo oddajo Slovencem po svetu in domovini.

Dijake slovenskega srednješolskega tečaja Rast XLVII z voditelji je v sredo, 4. julija, sprejel tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Dijaki so nadškofu povedali, da so se jim končno izpolnile dolgoletne želje obiskati matično domovino Slovenijo. Nadškof jim je ob koncu srednješolskega izobraževanja položil na srce, naj bodo vse njihove poti na katerem koli področju vedno poti za Jezusom Kristusom. Sv. Avguštin je nekje zapisal, da kdor gre v pravi smeri, z vsakim korakom prihaja bliže cilju. Nekdo pa, ki ne gre v pravi smeri, lahko teče na vso moč, a je vedno bolj oddaljen od cilja. Zato naj imajo mladi pogum, mladostni polet utiranja poti in hkrati cilj Jezusa Kristusa, za katerim hodimo zato, da ne zgrešimo poti, da ne bi utirali poti v zgrešeno smer. Na koncu jim je zaželel, da bi jim tudi ta obisk Slovenije pomagal k dobri pripravi na maturo in da bi jo konec leta uspešno opravili. Matura naj bo zanje prag, skozi katerega bodo vstopili na novo etapo, etapo študija, ko bo med bogatenjem misli, razuma in različnega vedenja, raslo njihovo srce.

Rast 47 pri nadškofu Zoretu
Rast 47 pri nadškofu Zoretu © Nadškofija Ljubljana

V sredo, 25. julija, jih je sprejel tudi predsednik države Borut Pahor. Na srečanju v Vili Podrožnik so pripravili kratek program, v katerem so s pesmijo in recitacijo dokazali, da v njih še vedno živi slovenska beseda in kultura. Njihova 'pesem' oz. himna je “Slovenija, zavetje mojih sanj” našega sodelavca Marjana Buniča.

Saši Selan je povedala, da je bil to najpomembnejši del njihovega obiska v Sloveniji. Že pred prihodom so morali rešiti izpit in na podlagi tega so jih razvrstili v dvanajst skupin, dijaki iz Argentini so bili med peto in enajsto. Z njimi so bili še učenci iz Makedonije, Avstrija, Italije, Bosne in Hercegovine ... Učili so se različne stvari in med drugim tudi imeli izleta na Šmarno goro in Bled. Obisk šole jim je omogočil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Saši je bila pri sorodnikih v Ljubljani in Kamniku. V Buenos Airesu pripada Slomškovemu domu v Ramos Mejiji. V slovensko skupnost bo še vključena tudi po zaključku srednješolskega tečaja. V Sloveniji je drugič. Od prvega obiska pred desetimi leti se ne spomni dosti, tokrat ji je všeč vse.

Rast 47 pri predsedniku Pahorju
Rast 47 pri predsedniku Pahorju © Tamino Petelinšek/STA

Maturantje iz Argentine so del svojega obiska v Sloveniji namenili tudi seznanjanju s svojimi koreninami. Erika Čeč je povedala, da so v tem sklopu odšli v Kočevski rog, "kjer je množično grobišče, kjer so mučili mnogo doborancev, ki so se borili za domovino. Tudi smo šli v Vetrinj, kamor so se rešili civilisti ... Jaz na teh krajih nisem mogla nehati jokati. To je del naše zgodovine, zaradi njih sem jaz danes v Argentini." Erika je hodila v Prešernovo šolo v Pristavo. To je manjše društvo, v katerem bo sodelovala tudi po zaključku srednješolskega tečaja. V Sloveniji je že bila, ko je bila stara tri leta, a se tistega ne spomni kaj dosti. Sedaj ji je najbolj všeč narava: "Kako je Bog vse to naredil!"

Tadej Kržišnik je bil tokrat na obisku Slovenije četrtič, v tem času so bili tu tudi člani njegove družine. Pred Slovenijo so obiskali tudi Rim. Od načrtovanih dveh dnevov je zaradi okoliščin v Argentini ostal le en dan. Obiskali so glavne znamenitosti in tudi Vatikan, kjer so poslušali papeža, "ki je naš, Argentinec, hkrati je navijač kluba, ki tudi meni najljubši - San Lorenzo." Slovenija je vsakič lepša, zelena, pravi naš sogovornik. Lepa je tudi večerna Ljubljana. V domačem Slovenskem domu v Buenos Airesu je vključen pri folklorni skupini Mladika. Vsak ponedeljek imajo vaje in se pripravljajo na avgustovski nastop ob 15-letnici skupine.

Maturantje iz Argentine Rast XLVII
Tadej Kržišnik, Irina Podržaj, Erika Čeč, Matjaž Godec, Saši Selan, Martina Filipič © Matjaž Merljak

Pomemben del obiska Rasti XLVII v Sloveniji je bil obisk Triglava. Martina Filipič je povedala, da so v času priprave odšli na Šmarno goro in Debelo peč. Za srečno pot pred vzponom na očaka, ki je bil 23. avgusta, so se dan pred tem na Brezjah priporočili Mariji Pomagaj. "Ko smo hodili in nisem mogla več, so me drugi spodbujali. Smo skupina." Kot je še dejala, je bila pod dolga, a k sreči je bilo vreme oblačno, tako da ni bilo prevroče. Na nekaj mestih je bilo še posebej treba pazit, kam stopiš, a so bili tudi zavarovani s čeladami. Na vrhu jih je čakal krst. Prihaja iz Rožmanove šole v San Martinu, doma govorijo slovensko. V Sloveniji ji je bil všeč Bled. Ko je bila pri sorodnikih, je skozi okna gledala gore, "to je nenavadno, saj v Argentini vidiš le stavbe."

Maturantje v Sloveniji niso počeli samo resnih stvari - hodili v šolo in spoznavali zgodovinske kraje - imeli so tudi čas za zabavo. Matjaž Godec je povedal, da so se šli kopat v Piran. "Meni je bilo posebno, ker je morje mirno v primerjavi z Argentino, ko imamo valove." Kopali so se še v Atlantisu in drugih bazenih. Šli so tudi na raftanje na Soči. Matjaž Godec je hodil v Slomškovo šolo v Ramos Mejiji, kjer imajo vsako nedeljo sveto mašo, nato pa še Mladinskem dneve, Slovenski dan ... Je del zbora Ex Corde, doma govorijo slovensko, v Sloveniji je prvič. Najlepše mu je bilo v Kamniku z gorami v ozadju in Triglav. Razmišlja, da bi morda prišel v Slovenijo za kakšno leto na študij arhitekture.

Rast 47 skupinska
Rast 47 skupinska © Facebook Rast 47

Irina Podržaj je opisala delovanje slovenske skupnosti v Argentini: krovna organizacija je Zedinjena Slovenija, v katero je med drugimi vključenih šest domov v Buenos Airesu. V raznih domovih so zbori, za mlade je vsako leto krovni mladinski dan, sicer pa so srečanja tudi v posameznih domovih. "Osebno se zelo zabavam, ko igramo odbojko in tekmujemo ... zjutraj imamo sveto mašo, mladina poje, nato so tekmovanja za fante in dekleta ..." Je iz Slomškovega doma, kjer je hodila v vrtec in osnovno šolo. V Srednjšolskem tečaju, ki poteka v Slovenski hiši, pa je spoznala še mlade iz drugih okrajev. Pred desetimi leti je že bila tukaj. Takrat je imela sedem let in se ne spomni veliko. "Zdaj vidim, da je Slovenija krasna, urejena in lepa. Tam nimamo tega, a če hočemo v gore in morje, moramo iti daleč." Ob koncu je še dejala, da se je v Slovenijo zaljubila, morda bi prišla živet, a v Argentini ima prijatelje in družino.

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...