Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Pedro Opeka med obiskom v Argentini tudi pri predsedniku Macri

Cerkev na Slovenskem | 11.07.2018, 12:30 Tone Gorjup

Misijonar Pedro Opeka, ki je konec prejšnjega meseca praznoval 70. rojstni dan, se te dni mudi pri svojih domačih v Argentini. Obenem obiskuje cerkvene in svetne ustanove v Argentini in sosednjih državah ter zbira darove za svoje mesto Akamasoa. Tokrat so ga opazili tudi najvišji predstavniki države. Že prejšnji teden ga je sprejel predsednik Argentine, povabili so ga tudi na ministrstvo za zunanje zadeve in v senat.

Pedro Opeka je obisk v Argentini začel prejšnjo sredo s sveto mašo v buenosaireški stolnici San Isidro. Čeprav sta bila maša in njegov nagovor v španščini, so v stolnico prišli številni Slovenci. Pedro Opeka si je vzel čas tudi za praznovanje sedemdesetletnice s svojimi domačimi. Sicer pa obiskuje župnije, različne ustanove, predava in predstavlja novo knjigo o svojem misijonskem delu Rebelarse por Amor in se srečuje z različnimi ljudmi. Prejšnji četrtek ga je sprejel predsednik Argentine Mauricio Macri s svojimi sodelavci.

Predsednik Macri, po poklicu gradbeni inženir in Pedro Opeka imata več skupnih točk. Oba izhajata iz katoliških družin, kjer je bil oče gradbenik. Sta navdušena nogometaša; argentinski predsednik je bil med drugim predsednik enega najbolj znanih klubov »Boka juniors«.

Pedro Opeka se trenutno mudi na dvodnevnem obisku v Boliviji, jutri pa se vrača v Argentino. Svojim rojakom je namenil prihodnjo nedeljo. Srečanje bodo začeli s sveto mašo v stolnici v San Hustu in nadaljevali s kosilom, kjer bodo zbirali sredstva za njegov misijon. V prihodnjem tednu bo med drugim obiskal semenišče, katoliško univerzo, kjer mu bodo podelili častni naziv, argentinsko zunanje ministrstvo, nekatera veleposlaništva … Pred vrnitvijo na Madagaskar se bo ustavil še v Urugvaj.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.