Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:27

Krištofova nedelja v znamenju akcije MIVA

Sv. Krištof nad Železno Kaplo
Foto © Tone Gorjup

Pred godom sv. Krištofa, zavetnika popotnikov, ki bo v torek, praznujemo v Sloveniji Krištofovo nedeljo. Povezana je z blogoslovom vozil in hvaležnostjo, da nas je ta svetnik varoval na vseh poteh minulega leta. Izraz te hvaležnosti je akcija MIVA, ki že več kot 30 let oskrbuje slovenske misijonarje z novimi avtomobili. Tokrat poteka pod geslom: »Moj dar Boga slavi za vse prevožene poti«.

Ustanova Miva – Slovenija deluje v okviru Misijonskega središča Slovenije in je članica svetovne Mive ter že tri desetletja zbira darove za prevozna sredstva v misijonskih deželah. Večji del zbranih sredstev namenijo za potrebe slovenskih misijonarjev, vsako leto pa poskrbijo tudi za vozilo za potrebe neslovenskega misijonarja. Narodni ravnatelj za misijone Matjaž Križnar je povedal, da se je »v tridesetih letih nabralo kar štiristo prevoznih sredstev od avtomobilov in motorjev, do čolnov … vsega, s čimer misijonarji lahko pridejo tja, kjer želijo oznanjati evangelij in pomagati ljudem, ki so na določenem kraju.« Misijonarji so neizerno hvaležni dobrotnikom, ki jim na ta način omogočijo, da lahko bolje in laže vršijo svoje poslanstvo v oddaljenih krajih, v nemogočih razmerah, v pomoči bolnikom, šolarjem, učiteljem, lačnim.

In kako lahko sodelujemo v akciji MIVA? Darujemo cent za vsakih deset srečno prevoženih kilometrov oziroma po svojih zmožnostih. S tem darom za misijonska vozila se Bogu zahvaljujemo, da nas je varoval na vseh poteh v preteklem letu ter kličemo blagoslov tudi na morebitno novo kupljeno osebno ali družinsko vozilo …mladi se lahko zahvalijo za vozniški izpit.

Tako kot je običajno za Krištofovo nedeljo, po župnijah duhovniki danes blagoslavljajo naša vozila (avtomobile, kombije, motorje, kolesa …) ter delijo Krištofove kartončke in nalepke, vozniki oziroma verniki pa ob tej pirložnosti odamo svoj dar za misijonska vozila.

Ne spreglejte: