Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 05:37

V Polzeli ne bo več nogavic

Nogavice Polzela
Foto © Spletna stran Polzele

V Tovarni nogavic Polzela se danes zaključuje proizvodnja, ki so jo vzpostavili februarja lani. Tovarno bodo zaprli, devet trgovin pa za zdaj ostaja odprtih. Trenutno je v Polzeli zaposlenih 67 ljudi, s 1. avgustom pa jih bo v okviru družbe delalo še 31, je pojasnil stečajni upravitelj Zlatko Hohnjec. Za Radio Ognjišče je dogajanje komentiral župan Jože Kužnik.

Od avgusta dalje tako v družbi ostajajo zaposleni v režiji, skladiščih in maloprodaji, skupaj 31. Trenutno ima podjetje po Sloveniji odprtih še devet trgovin, v katerih bodo odprodali preostale zaloge in jih nato postopno zapirali. Kaj na dogajanje pravi župan občine Polzela Jože Kužnik? V pogovoru za Radio Ognjišče je dejal, da bi se zgodba lahko končala že pred leti, bi bilo boljše. Konec proizvodnje ga ni presenetil, to so pričakovali, žal mu je za ljudi, ki bodo ostali brez dela. Čeprav je tudi tu optimist, pravi, da je podjetij v Savinjski dolini dovolj, mnoga iščejo nove kadre. Težje bo za tiste, ki so starejši ali invalidi, ampak tudi tu se bo našla rešitev, je optimist župan.

Medtem se prodaja premoženja družbe v okviru stečajnega postopka nadaljuje, stečajni upravitelj Zlatko Hohnjec poslovne celote doslej ni uspel prodati, interesa na tržišču namreč ni. Tako se vse bolj nagiba k posamični prodaji nepremičnin, premičnin, blagovne znamke in zalog. O krivcu pa župan pravi, da gre za splet številnih dejavnikov. »Po mojem trdnem prepričanju je to zgodba z dolgo brado. Sega v 90. leta, takrat ob začetku privatizacije bi bilo treba lastniško strukturo zastaviti tako, da v njej ne bi bilo »incestnega« položaja. Delavci so bili skozi ves čas solastniki podjetja, tudi poslovodstva niso znala reagirati v ključnih trenutkih tako, da bi bilo v dolgoročno dobrobit podjetja. Splet nesrečnih okoliščin je bil od leta 2006 naprej... nekatere poslovne odločitve niso bile dobre. Splet okoliščin je podjetje pripeljalo v situacijo, ko ni bilo več izhoda.« Župan je prepričan, da se nogavice v Polzeli ne bodo več izdelovale.

 

Ne spreglejte: