Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:19

Marijine sestre na Dobrovi praznovale častitljiva jubileja

Zahvalna sveta maša na Dobrovi pri Ljubljani
Foto © p. Ivan Rampre

Konec tedna je bilo posebej praznično na Dobrovi pri Ljubljani. V župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja so v soboto obhajali dva jubileja: 140 let začetka družbe Marijinih sester čudodelne svetinje in 70 let njihovega bivanja v tem kraju. Zahvalno sveto mašo ob tej priložnosti je daroval nadškof Stanislav Zore.

Vizitatorica usmiljenk avstro-ogrske province s sedežem v Gradcu, mati Leopoldina Brandis, je na praznik Karmelske Matere Božje leta 1878 trem dekletom, ki so pomagala v zavetišču svetega Jožefa v Ljubljani, podarila redovne obleke. Tako je posredovala življenje novi ustanovi, iz katere je pozneje, leta 1926, zrasla družba Marijinih sester čudodelne svetinje. Do 19. julija 1948 je bilo njeno vrhovno vodstvo v Vincentinumu na Vidovdanski cesti v slovenski prestolnici, ob izselitvi je družba dobila zasilno stanovanje v drugem nadstropju starega župnišča na Dobrovi pri Ljubljani.

Nadškof Zore je na slovesnosti ob obeh jubilejih spomnil na življenje, delo, blagoslov in preizkušnje Marijinih sester čudodelne svetinje ter se obenem zahvalil Bogu za vse darove, ki jih deli po njih. "Naj Gospod spremlja družbo Marijinih sester s svojim blagoslovom in s svojo mogočno pomočjo, da bo morala še naprej pričevati za Božjo usmiljeno ljubezen in bo mogla še naprej vršiti dela usmiljenja do tistih, ki so teh del najbolj potrebni," je zaželel nadškof Zore.

Ne spreglejte: