Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 09:18

AVDIO: Janša bo odločitev o sprejemu mandatarske kandidature sporočil do četrtka

Janez Janša in Borut Pahor
Foto © www.kpv.gov.si

"Tudi posvetovanja v okviru šestih strank brez SDS so bila na nek način koristna, še posebej v teh zaključnih fazah, kjer so se apetiti posameznih strank soočili z realnostjo."

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, prvaka stranke SDS, ki je na predčasnih parlamentarnih volitvah dobila največ glasov. Naznanil je, da daje Janši teden dni časa za odgovor, ali sprejema kandidaturo za mandatarja ali ne. Če je ne bo sprejel, bo preveril, ali ima večino kdo drug. Janša bo najprej preveril, ali je na pogovore o oblikovanju koalicije z njim pripravljeno zadostno število strank.

Pahor je Janšo na pogovoru uradno seznanil s tem, da ga je pripravljen predlagati za predsednika nove slovenske vlade. A kot je ugotovil, trenutno nihče, tudi Janša ne, nima zagotovljene potrebne parlamentarne podpore za izvolitev na premiersko funkcijo. Zato sta se dogovorila, da ga z odločitvijo o tem, ali kandidaturo sprejema ali ne, uradno seznani najpozneje do naslednjega četrtka, 19. julija, do 14. ure. »V kolikor bo kandidaturo sprejel, jo bom še istega dne napotil v državni zbor,« je dejal.

Ob tem je znova prosil predstavnike vseh parlamentarnih strank, da sprejmejo vabilo na pogovor z morebitnim kandidatom za predsednika vlade. »Nimam pravice, da bi se vtikal v njihovo odločitev glede koalicijskega sodelovanja z njim. Čutim pa dolžnost opozoriti, da bi bilo vnaprejšnje zavračanje slehernega pogovarjanja slabo znamenje za slovensko politiko sploh,« je dejal.

»Ne vem, ali bo gospodu Janši v tednu dni uspelo pridobiti potrebno politično podporo ali ne. To je najprej in predvsem njegova naloga. Vem pa, da bo prihodnji teden zelo pomemben glede splošnega občutka politike in celotne javnosti, ali smo se sposobni pogovarjati in vključevati, ali zavračati pogovore in izključevati,« je večkrat poudaril. Če bi Janši v naslednjem tednu uspelo sestaviti parlamentarno večino in kasneje vlado, bi to po Pahorjevem mnenju pomenilo, da je končno prišlo do pogovarjanja in dogovarjanja na podlagi iskanja skupnih stališč v korist večine ljudi.

Janša je ob tem spomnil, da SDS do zdaj ni poskušala na organiziran način sestavljati koalicije, saj da je čakala »do razjasnitve nekaterih zadev«. Glede na Pahorjevo odločitev pa »se bomo zdaj poskušali na organiziran, neformalen način lotiti preverjanja, ali lahko sestavimo neko trdno koalicijo za tekoči mandat,« je dejal Janša. Glede na to, da pogovori šestih strank brez SDS pod okriljem LMŠ še potekajo, bodo po Janševih napovedih čakali do ponedeljka. »Bom pa predsednikom in predsednici parlamentarnih strank že danes poslal vabilo na pogovor z osnovo zamislijo, kako naj bi to potekalo,« je dejal Janša.

Kot je dejal, bo predlagal dvofazna pogajanja. Najprej bo preveril, ali je sploh zadostno število strank pripravljenih oblikovati koalicijo za Slovenijo. Če se bo izkazalo, da je, bo kandidaturo za mandatarja prihodnji teden sprejel, in v drugi fazi bodo stekla programska pogajanja. Na ta je SDS pripravljena s 14 delovnimi skupinami in predlogom izhodišč. Ob tem je Janša dodal, da so bila tudi posvetovanja v okviru šestih strank brez SDS »na nek način koristna, še posebej v teh zaključnih fazah, kjer so se apetiti posameznih strank soočili z realnostjo, s tem, kar Slovenija dejansko fiskalno zmore v prihodnjih letih, ki bodo glede na ohlajanje optimizma v zunanjem okolju manj radodarna kot zadnja štiri leta«.

Če kandidature ne bo sprejel, bo Pahor preveril, ali je uspelo komu drugemu pridobiti večinsko podporo v Državnem zboru. Zlasti pa bo počakal do 23. julija, ko se izteče rok za sklenitev prvega kroga iskanja mandatarja, saj predsednik pričakuje, da bo takrat nastopil »čas za streznitev v političnem prostoru«, ko »bomo vsi soočeni z dejstvom, da brez pogovorov čez ostra politična razmejevanja ne bo moč sestaviti nove slovenske vlade«.

Ne spreglejte: