Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Maturanti Škofijske klasične gimnazije 2018 (foto: Zavod. sv. Stanislava)
Maturanti Škofijske klasične gimnazije 2018

Uspešnih skoraj 94 odstotkov maturantov

Slovenija | 11.07.2018, 15:20

11. julij je dan, ki so ga kandidati spomladanskega dela splošne mature nestrpno pričakovali. Uspešnih je bilo skoraj 94 odstotkov dijakov, ki so maturo opravljali prvič. 10 maturantov je doseglo vse možne točke.

6300 kandidatov je maturo opravljalo v spomladanskem roku. Med kandidati, ki so maturo opravljali prvič, jih je bilo uspešnih 93,6 odstotka. Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc: »Splošni uspeh kandidatov, ki so prvič opravljali splošno maturo po končanem četrtem letniku gimnazije in jo opravili, je v povprečju 20,06 točk,« kar je podoben rezultat kot lani. 271 dijakov je doseglo od 30 do 34 točk, vse možne točke pa je doseglo 10 kandidatov.

Tisti, ki bi se radi prijavili k jesenskemu izpitnemu roku splošne mature na šoli prijavijo takoj, najpozneje dan po objavi rezultatov, torej jutri. Resorna ministrica Maja Makovec Brenčič ugotavlja: »Nekih večjih odstopanj v zadnjem triletju ni. Kar pomeni, da generacijsko dosegamo približno enake uspehe. Gre le za to, koliko tistih najodličnejših ali malo manj najodličnejših imamo, sicer pa da so standardi znanja ustrezno doseženi.«

Med 7626 kandidati, ki so poklicno maturo v celoti opravljali prvič, je preizkus uspešno opravilo 92 odstotkov, kar je nekoliko manj kot lani.

Mednarodna matura

Na II. gimnaziji Maribor in ljubljanski Gimnaziji Bežigrad je mednarodno maturo letos opravljala že sedemindvajseta generacija dijakov. Mednarodno maturo so letos sedmič opravljali tudi dijaki Gimnazije Kranj. Izpite mednarodne mature je opravljalo skupaj 66 dijakov iz Slovenije in 20 tujcev. Med njimi je bilo kar 37 zlatih maturantov.

Ugovori in vpogledi

V treh dneh po objavi rezultatov lahko pisno zaprosijo Državni izpitni center, da jim omogoči vpogled v pisno dokumentacijo izpitov. Dan po vpogledu fotokopije testov pa lahko kandidati vložijo ugovor na način izračuna izpitne ocene in na samo oceno. »Državna komisija za splošno maturo odloči o ugovoru v 60 dneh po prejemu pisne vloge,« je še pojasnil direktor Državnega izpitnega centra.

Če so rezultati mature znani, pa bo trajalo še do dva tedna, da bodo bodoči študentje izvedeli, ali so sprejeti na katerega izmed 88 dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programih, ki so zaradi prevelikega števila prijav omejili vpis v 1. letnik.

Na ljubljanski škofijski gimnaziji 97,7 %

Na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava letos zaključuje gimnazijsko izobraževanje že 22. generacija maturantov. V maju in juniju je 171 maturantov iz šestih oddelkov opravljalo maturitetne izpite. Zrelostni preizkus je uspešno opravilo 167 maturantov, kar je 97,7 %. Padel ni nihče, štiri maturantke pa imajo po en popravni izpit. »Škofijci« so na maturi povprečno dosegli 22,04 točke. Maturante je nagovoril in jim čestital ob uspešnem zaključku gimnazije novi direktor mag. Anton Česen, ravnatelj prof. Simon Feštanj pa jim je podelil maturitetna spričevala. Z živahnim aplavzom so maturantje ob razglasitvi nagradili 13 zlatih maturantov, ki so dosegli 30 točk ali več.

Predsednik Pahor z novogoriškimi maturanti.
Predsednik Pahor z novogoriškimi maturanti. © Anže Malovrh

Predsednik republike nagovoril gimnazijske maturante 2018 v Novi Gorici

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti Zlati maturant Gimnazije Nove Gorica. Na slovesnosti, posvečeni najboljšim gimnazijcem, maturantom v letu 2018, so podelili nagrade najboljšim: tisim, ki so bili vsa štiri leta odlični, in prejemnikom najvišjih priznanj na državnih tekmovanjih. Predsednik republike pa je sedmim zlatim maturantom generacije 2018 izročil maturitetna spričevala. Letošnjo generacijo je nagovorila Jasna Rojc, ravnateljica gimnazije, ki je vsem dijakom čestitala za opravljeno maturo in dejala, da je matura velik uspeh in mejnik v življenju vsakega posameznika. Predsednik republike je novogoriškim maturantom in maturantkam 2018 zaupal nekatere svoje življenjske izkušnje. Spregovoril je o zadoščenju in obžalovanju, vztrajnosti, strasti in pogumu.

»Laže živim z napačnimi odločitvami, kot s tistimi, ki jih nisem sprejel,« je dejal predsednik Pahor in dodal, da je zanj največji občutek notranjega miru zavedanje, da je naredil nekaj dobrega zase, družino in skupnost, ki ji služi.

»Strast poskušajte poiskati, ko se zazrete vase. Kaj je tisto, kar vas navdihuje, osrečuje in s čimer osrečujete ljudi okrog vas. Temu sledite v svojem osebnem in poklicnem življenju,« je predsednik Pahor položil na srce mladim, ki danes odpirajo vrata novega poglavja v življenju. Vztrajnost je po predsednikovem mnenju ob vrhunskih rezultatih pogosto spregledana: »Vrhunski posamezniki so prvič naleteli na neuspeh, nato na poraz in razočaranje. Iskali so naprej in uspeli. Soočali so se s porazom do končne zmage.« »V okviru razumnega tveganja, ki je povezano samo z vami, poiščite notranjo energijo in voljo ter razmislite ali ste dovolj močni, da storite nekaj, kar je neobičajno. Pojdite po neprehojeni poti. Če želite pustiti sledi, vztrajajte in bodite pogumni,« je govor zaključil predsednik republike in vsem zaželel, naj jih na tej poti spremljajo vrline, ki odločajo o zmagovalcih.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.