Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Pahor namerava za mandatarja predlagati Janšo

| 06.07.2018, 14:15

Tudi po drugem krogu pogovorov o novem mandatarju ni nič novega. Marjan Šarec, ki je na presenečenje mnogih mimo zmagovalke volitev stranke SDS začel koalicijska pogajanja, zaenkrat ostaja še brez potrebnih 46 glasov za izvolitev. To je vodja Šarčevih poslancev Brane Golubović tudi sporočil predsedniku republike Borutu Pahorju. Ta je danes z nekaterimi strankami opravil novi krog posvetovanj in po njem sporočil, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade. Zato bo, kot je že napovedal, v tem primeru predlagal za predsednika vlade predsednika stranke, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev. Predsednik Pahor se bo v prvi polovici prihodnjega tedna sestal s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom, v drugi polovici tedna pa s predsednikom SDS Janezom Janšo in se posvetoval o možnosti, da ga predlaga za predsednika vlade.

Vodja poslanske skupine LMŠ Golubović je predsednika republike Pahorja danes obvestil, da so pogajanja šestih strank, ki jih vodi predsednik LMŠ Marjan Šarec, intenzivna. A za zdaj Šarec še nima zagotovljenih 46 glasov podpore.

Da ima Šarec podporo SMC, je danes znova povedal vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Ocenil je, da šest strank, ki se pogaja o koalicijski pogodbi, lahko sodeluje, čeprav ima zagotovo vsaka določena programska izhodišča, ki so posebna.

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ponovil, da kot kandidata za mandatarja podpirajo Šarca. Programska usklajevanja namreč v zadnjih dneh intenzivno potekajo in po Hanovih besedah vse stranke uspešno korak za korakom premagujejo ovire. Han verjame, da bi lahko v naslednjem tednu prišli do podpisa ali parafiranja koalicijske pogodbe, če so vsi iskreno pristopili k pogajanjem. Za SD je zagotovil, da se pogajajo zelo iskreno, verjame pa tudi, da se iskreno pogaja tudi ekipa NSi.

Zanimivo pa je, da izjave po pogovoru s Pahorjem ni bilo s strani vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata, je pa bila zato bolj jasna poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak, ki meni, da politik, ki deli duhove v Sloveniji in gradi svojo politiko na delitvah, ne more biti predsednik vlade. Zato mu svojega glasu ne bo dala, ostalih šest NSI-jevih poslancev pa naj bi tor storilo. Kot je pojasnila v izjavi za medije, ne gre za osebne zamere do Janše, ampak za načelno stališče. Ker si desni volivci tako zelo želijo, da bi končno tudi desnica igrala pomembno vlogo v Sloveniji, po njenem mnenju preveč popuščajo. Novakova je zatrdila, da njeno mnenje v stranki ni osamljeno in da so ljudje zaskrbljeni, ker vedo, da zna Janša tudi svoje partnerje uničevati, kar da je tudi ves čas počel. Meni, da bo NSi pod velikim udarom, če bo šla v levo vlado, a po njenem prepričanju ni pomembno levo-desno, temveč da stranka dela za dobro ljudi in države.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.