Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Jože Bartolj (foto: Izidor Šček)
Jože Bartolj

Muhasto poletje

| 10.07.2018, 14:30 Jože Bartolj

Letošnje poletje je čudno. Kar naprej kaplja, pa nobene prave vročine. Osebno mi tak tip vremena, ustreza. Nekaj sonca, nekaj dežja, kar je za kmete in tiste, ki se še ukvarjajo z zemljo ugodno. O suši letos še nismo govorili. Žal pa so vmes tudi neurja s točo in hudourniki. In tukaj se lahko vprašamo, kaj bi nam bolj ustrezalo, nekaj vročine ali luknje v strehi, ki jo je povzročila toča?

No, vprašanje je seveda namenoma narobe zastavljeno, kajti ne gre za to, kaj bi nam ustrezalo, ampak čemu smo prepuščeni. Kljub vsemu pa modri ljudje pravijo, da poletja brez vročine pravzaprav ni.

Je pa toliko bolj vroče na političnem parketu, kjer so predčasne volitve premešale figure in nam trenutno kažejo pat pozicijo. Bolj aktivni se zdijo tisti, ki volitev sicer niso dobili, vendar pa bi radi sestavili vlado v povezovanju veliko manjših strank s skupnim sovražnikom. A kako bi se lahko poenotili v iskanju mandatarja, če pa so vsaj nekateri med njimi, še pred nekaj meseci sestavljali koalicijo, ki je predčasno neslavno odšla v politično zgodovino. Saj so se vendar razšli. Skregali, odpovedali drug drugemu, valili krivdo drug na drugega. Kako bi se zdaj lahko poenotili? Zdaj jih skupaj drži le strah, da bi koalicijo uspel sestaviti relativni zmagovalec volitev. To pa je zanje skupni sovražnik. Nekakšno lepilo, ki jih drži skupaj.

Modri ljudje so nekoč rekli, da se zarečenega kruha največ poje. Zdaj se bo moralo zgoditi prav to. Če se namreč ne bo, ne bomo imeli samo politično vročega poletja, ampak tudi jesen, kajti predčasne volitve bodo nujne. Mi pa ne bi bili mi, če denarja za nove volitve ne bi našli, ne moremo pa ga najti za ureditev razmer v ljubljanskem Kliničnem centru. Je pa že bolj pomembno, da imamo izpite iz demokracije, kot pa da nam zapirajo bolnišnične oddelke, ker ni medicinskih sester, ki bi tam delale ...

Pravijo, da bo preizkusni kamen naslednje vlade zdravstvena reforma. Lahko to reformo izvedejo Cerarjevi, Židanovi in Erjavčevi kadri? Ne morejo! Če bi jo lahko, potem bi jo že, saj so imeli skoraj štiri leta časa. In kaj so naredili? Nič. Pustili so stvari, da gredo k razgradnji sistema našega zdravstva. Imeli smo najslabšo zdravstveno ministrico do zdaj, ki pa ji je predsednik prejšnje vlade ves čas kril hrbet. Lahko od njega pričakujemo, da bo na drugačen način reševal zdravstvo? Ne moremo, saj bo vendar skušal ščititi sebe in svoje odločitve.

Kako bi lahko bodoča Šarčeva koalicija rešila problem drugega tira? Ne more, če bodo v njej stranke prejšnje vladne koalicije. Med seboj so se požrli že pred nekaj meseci, kako bi se lahko poenotili zdaj? Ali nas maketa drugega tira res ni nič naučila?

Kaj lahko od morebitne Šarčeve koalicije pričakujemo na področju urejanja meje s sosednjo Hrvaško, če bo v njej tudi Karel Erjavec? Verjetno ne prav dosti, kajti če bi kaj lahko naredili, da bi arbitražo uveljavili, potem bi to naredili. Tako pa so Hrvatje svoja školjčišča v Piranskem zalivu razširili globoko na stran, ki je mejno sporna, pa čeprav smo se domenili, da se bomo izogibali incidentom.

In nenazadnje, šolstvo. Vlada Mira Cerarja zaradi ideološkega vztrajanja Židanovih prebarvanih komunistov ni uresničila odločitve Ustavnega sodišča, o izenačenju financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol. Ali res mislite, da bi se uspeli o tem domeniti zdaj, da bi pridobili glasove Nove Slovenije, ki je v tem primeru jeziček na tehtnici, ali bo Šarec mandatar ali ne? Gotovo, da ne. Če Židanovi ne spoštujejo niti odločitve sodišča in so bili zato pripravljeni spreminjati celo ustavo, koliko manj spoštujejo stranko, ki v svojem imenu nosi ime države, v podnaslovu pa pridevnik krščanski.

Menim, da niti lepilo, ki se imenuje strah pred Janezom Janšo, te koalicije ne more držati skupaj. Zato se bo tudi kmalu pokazalo, ali se bo zarečeni kruh začeli jesti, ali pa bomo jeseni res še enkrat volili. To bodo pokazale raziskave javnega mnenja.

Kot kaže do zdaj, ljudje ne razumejo nekaterih stvari in jih bodo na morebitnih volitvah tudi kaznovali. Denimo nezmožnost dialoga. Janša si je že s tem, ko je rekel, da je za dialog z vsemi pridobil nekaj prednosti. Šarcu pri morebitnih naslednjih volitvah volivci ne bodo šteli v korist to, da se že toliko časa dogovarja o morebitni levo sredinski koaliciji, oprijemljivega rezultata pa ne more ponuditi. Prav tako govorjenje o dveh letih morebitne projektne vlade, na volivce ne vpliva spodbudno. Če bodo jeseni še ene volitve, bi se tako znalo zgoditi, da bo Janševa SDS dobila še več glasov, kakšna leva stranka pa bo iz parlamenta celo izpadla. Če bodo njihovi strankini matematiki to dali na tehtnico in presodili, da so zdaj vendarle v boljšem položaju in da lahko v Janševi koaliciji iztržijo več kot v Šarčevi, potem se v tem poletju lahko zgodi še kaj vročega. In morda bo takrat vendarle nastopilo poletje, ki trenutno tako muhasto kaže.

Nam pa sledi še nekaj morja in hribov, ter tudi zavedanje, da politika ni vse v življenju. Tu je družina, oddih, brezskrben čas ob knjigi, pohajkovanja po gozdovih in starih mestih. Ob tem se nam politika vendarle kaže kot nekaj obrobnega. Po drugi strani pa je vendarle zelo pomembna, saj njena stabilnost vse prej omenjeno omogoča.

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...