Petra StoparPetra Stopar

FOTO: Nadškof Hoser v Medžugorju tudi uradno začel službo apostolskega vizitatorja

| 23.07.2018, 10:43

Apostolski vizitator, katerega posebna skrb je župnija Medžugorje, nadškof Henryk Hoser je sinoči svojo novo službo v Medžugorju nastopil s sveto mašo v cerkvi Sv. Jakoba. Velik prostor zunanjega oltarja cerkve sv. Jakoba, na katerem je bila sveta maša, je bil poln vernikov, ki so se na sveto mašo pripravili z molitvijo rožnega venca. Ob vstopni pesmi »Kraljice miru«, so k oltarju, poleg msgr. Hoserja, pristopili še apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini msgr. Luigi Pezzuto, provincial Hercegovske frančiškanske province p. Miljenko Šteko, medžugorski župnik p. Marinko Šakota, ter 118 duhovnikov in redovnikov. Mašno slavje se je začelo z branjem papeževe bule o imenovanju, v italijanskem jeziku jo je prebral nuncij Pezzuto, v hrvaškem pa župnik Šakota.

Besede dobrodošlice je uvodoma izrekel provincial Šteko. Dejal je, da gre za zgodovinsko slovesnost, saj je prvič v zgodovini v ta romarski kraj poromal tudi apostolski nuncij, ki v BiH predstavlja Svetega očeta in Sveti sedež. »Hvala vam, Ekscelenca, za ta prihod, izrekam vam prisrčno dobrodošlico. Prenesite naše zahvale papežu Frančišku za njegovo pastoralno skrb za Cerkev, ki se kaže v tem imenovanju,« je dejal p. Miljensko Šteko, ki se je nato z besedami pozdrava obrnil k nadškofu Hoserju: »Dragi nadškof Hoser! V tem milostnem trenutku vas prisrčno pozdravljam v imenu vseh tukaj zbranih. V imenu frančiškanske province v Hercegovini, vam želim blagoslovljeno bivanje med nami, med opravljanjem naloge, ki vam jo je zaupal sveti oče, papež Frančišek. Z globokim spoštovanjem in ljubeznijo sprejemamo vaš prihod. Naj vas moč Svetega Duha obnovi, da bomo od nocoj pod vašim vodstvom napredovali na tem romarskem potovanju,« je dejal p. Miljenko.

Nadškof Hoser v družbi nuncija in škofa iz Italije
Nadškof Hoser v družbi nuncija in škofa iz Italije © Radio Mir - Medžugorje
Sveta maša, ki ji je predsedoval nadškof Hoser, je nato potekala v latinščini. V pridigi je apostolski vizitator spomnil, kako papež Frančišek, pastir Cerkve izpolnjuje besede preroka ter tako pošilja pastirje tja, kjer so ljudje, tja kjer se verniki zbirajo v iskanju luči odrešenja. »V Medžugorje prijahajo romarji iz različnih krajev, po nekaterih ocenah iz 80 držav. Oddaljenost – razdalja – predstavlja prostor, ki se izraža v kilometrih. Da bi te kilometre prešli je potrebna močna in odločna motivacija in uporabiti je treba prevozna sredstva, brez katerih poti ne bi bilo mogoče opraviti. Toda beseda »razdalja« pomeni še nekaj: razdalja predstavlja eksistencialni položaj mnogih, ki so se oddaljili od Boga, od Kristusa, od svoje Cerkve in od luči, ki daje smisel življenju, ga vodi in mu ponuja dostojanstveni cilj, to pa je življenje, ki ga je vredno živeti je dejal v pridigi nadškof Hoser, ki je nadaljeval s temeljnim vprašanjem, zakaj vsako leto v Medžugorje pridejo takšne množice romarjev. »Odgovor, ki se ponuja je ta: prihajajo zato, da bi nekoga srečali; da srečajo Boga, da srečajo Kristusa in da srečajo njegovo Mater. In zato, da odkrijejo pot, ki vodi do veselja življenja v hiši Očeta in Matere in nenazadnje, da odkrijejo marijansko pot, kot najvarnejšo pot,« je dejal nadškof in dodal, da gre za resnično postavljanje Kristusa v središče čaščenja.

Nato je še opisal ljudsko pobožnost v Medžugorju: »V središču je sveta maša, čaščenje Svetega Rešnjega Telesa, množično prihajanje k zakramentu sprave, vse to pa spremljajo številne pobožnosti: rožni venec in križev pot, ki je od začetka ostro kamenje spremenil v gladke steze,« je v pridigi poudaril nadškof Hoser.

Ob sklepu svete maše so farani Medžugorja nadškofu Hoserju podarili Sveto pismo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.