Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Obisk Trumpa v Veliki Britaniji spremljajo množični protesti

Svet | 13.07.2018, 16:31 Andrej Šinko

Ameriški predsednik Donald Trump se mudi na obisku v Veliki Britaniji, kjer se je sestal z britansko premierko Thereso May. V ospredju srečanja so bili odnosi med državama, sodelovanje na gospodarskem področju ter varnost. Trump se bo sestal tudi s kraljico Elizabeto II., njegov obisk pa spremljajo protesti nasprotnikov njegovih politik.

Ameriški predsednik Donald Trump je v Veliko Britanijo prispel že včeraj, ko ga je državni vrh gostil na slovesni večerji v palači v bližini Oxforda. Danes pa so sledili uradni pogovori, vendar izven Londona, kjer potekajo največji protesti. Trump se je srečal z britansko premierko Thereso May in dejal, da še nikoli nista razvila tako dobrega odnosa.

Mayeva ga je seznanila s procesom odhoda iz Evropske unije, zavezala pa sta se tudi k sodelovanju na gospodarskem področju. Britanska premierka je pojasnila, da investicije med državama presegajo tisoč milijard, kar pa bi radi še okrepili. Po odhodu Združenega kraljestva iz Evropske unije naj bi tako med državama zaživel prostotrgovinski sporazum, je napovedala Mayeva.

»Sodelovanje na področju varnosti rešuje življenja tukaj in po svetu,« je dejala Mayeva in poudarila, da ga bodo še okrepili. Napovedala je povezovanje vojska ter da nameravajp britanske varnostne sile v prihodnjih letih nabaviti za 24 milijard funtov ameriške vojaške opreme. Voditelja sta govorila tudi o tem, kako okrepiti sodelovanje med državama v odgovoru na varnostne izzive. Na eni strani naj bi se povezovali nasproti Rusiji, na drugi pa naj bi okrepili sodelovanje v boju proti terorizmu ter skrajni Islamski državi. Prav tako državi napovedujeta boj proti jedrski grožnji s strani Irana in Severne Koreje.

Trump je poudaril, da sta se z Mayevo pred kratkim udeležila vrha Nato, kjer je ameriški predsednik pozval članice, da naj več prispevajo k skupni obrambi. Ob tem je pohvalil britansko premierko za prizadevanja in dodal, da ne smejo dovoliti, da Iran poseduje jedrsko orožje. Prav tako bo še več potrebno narediti v boju proti terorizmu, tudi z ustavitvijo financiranja, je dejal Trump. Ob tem je pohvalil skupno delovanje ameriških in britanskih varnostnih sil.

Ameriški predsednik je po srečanju dejal, da je vseeno, kaj bo naredila Velika Britanija v zvezi z izstopom iz unije. Po njegovih besedah je bistveno le, da bosta državi lahko medsebojno trgovali.

Trump razburil s pogovorom za The Sun

Trump je sicer bil ob prihodu v Veliko Britanijo zelo kritičen. Za tabloid The Sun je dejal, da bo načrt Mayeve za brexit uničil možnosti za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med Veliko Britanijo in ZDA. Ob tem je dodal: »Tega bi se lotil precej drugače. Theresi May sem predlagal, kako naj zadevo izpelje, vendar se ni strinjala, ni me poslušala.« Na koncu je svoje besede požrl.

Trump je za The Sun prav tako dejal, da bi bil Boris Johnson, ki je v začetku tedna zapustil položaj zunanjega ministra zaradi spora z Mayevo, odličen premier. V pogovoru za tabloid pa je bil kritičen tudi do londonskega župana Sadiqa Khana, saj da je njegovo soočanje s kriminalom v mestu strašno slabo. Pri tem je omenil predvsem terorizem. Trump pa se je obregnil tudi ob to, da je dovolil proteste v Londonu.

Obisk ameriškega predsednika so spremljali protesti

Trumpov obisk so spremljali protesti nasprotnikov njegovih politik. Številni so se zbrali na trgu pred parlamentom, kjer so protestirali z balonom v obliki Trumpa dojenčka, s katerim so želeli opozoriti, na takšno obnašanje ameriškega predsednika. Samo v londonu naj bi se zbralo več deset tisoč ljudi. Protestniki so opozarjali, da je Trump ksenofob in da si ga ne želijo v državi.

V Londonu so nasprotniki ameriškega predsednika organizirali več različnih shodov, nekateri od njih so se pričeli že dopoldne. K protestnim shodom so med drugim pozvali sindikati, aktivisti za človekove pravice in verske skupnosti, ki Trumpu med drugim očitajo seksizem, rasizem in homofobijo. Na plakatih protestnikov so se med drugim zvrstili napisi kot so »Ne Trumpu, ne KKK, ne fašističnim ZDA«.

Po pričakovanjih iniciative »Ustavimo Trumpa« naj bi se danes v britanski prestolnici zbralo približno sto tisoč nasprotnikov ameriškega predsednika in njegove politike.

Britanska policija je sporočila, da za varnost skrbijo različne enote, ki bodo med seboj delovale v skupni operaciji, saj predstavlja nadzor številnih protestnih shodov izziv, med njimi so namreč tudi takšni v podporo Trumpu. Ameriško veleposlaništvo v Londonu pa je zaradi protestov izdalo opozorilo svojim državljanom.

Že v četrtek so se protestniki zbrali pred vhodom v palačo Blenheim v bližini Oxforda, kjer se je Trump udeležil slavnostne večerje, ki jo je gostila premierka Mayeva. S premierko sta se danes sestala na uradnih pogovorih blizu Londona v dvorcu Chequers, tudi sicer pa se je protestnikom v Londonu večinoma izognil.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.