Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Umrl kardinal Jean-Louis Tauran, dober poznavalec Slovenije

Cerkev na Slovenskem | 06.07.2018, 13:15 Tone Gorjup

V Vatikanu je minulo noč umrl kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog. Po rodu je bil Francoz, doma iz Bordeauxa. Vrsto let je bil v vatikanski diplomaciji od leta 1990 kot tajnik Svetega sedeža za odnose z državami. V tej vlogi je spremljal osamosvojitveni proces v naši državi, nas večkrat obiskal in deset let po osamosvojitvi podpisal sporazum o pravnih vprašanjih med Vatikanom in Slovenijo.

Kardinal Jean-Louis Tauran se je mnogim vtisnil v spomin, ko je 13. marca 2013 kot kardinal protodiakon z balkona bazilike Sv. Petra izrekel besedi »Habemus Papam« in s tem oznanil izvolitev papeža Frančiška.

Vrsto let je bil tajnik Svetega sedeža za odnose z državami, v tej vlogi je 14. decembra 2001 s tedanjim zunanjimi ministrom Dimitrijem Ruplom podpisal sporazum med Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih. Takrat je med drugim poudaril, da Sveti sedež ne išče privilegijev in si ne želi prevladujočega statusa. Želi si le zagotoviti osnovne pravice verske svobode. Že takrat je omenil, da je to podlaga za nove sporazume, ki bi med drugim uredili vprašanja pastoralne dejavnosti v vojski in policiji ter gmotnega položaja Cerkve. Razmere v Sloveniji je dobro poznal že pred osamosvojitvijo. Z njim se je med drugim le nekaj tednov pred osamosvojitvijo junija 1991 sestal prvi predsednik demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle, ki je takrat za radio vatikan povedal: »Imel sem možnost pojasniti gospodu Tauranu, za kaj gre Sloveniji in kaj se zgodi 26. (junija). Izrazil sem pričakovanje, da bo Sveti sedež vzel to dejstvo na znanje in da bomo potem uredili tudi naše diplomatske odnose. Gospod Tauran mi je povedal, da bo Sveti sedež ravnal, kakor je v takih primerih v navadi …«Povedal je sicer, da Sveti sedež običajno ne hiti s priznanjem, a se je v primeru Slovenije sveti Janez Pavel II. odločil drugače.

Kardinal Tauran, takrat še nadškof, je razvoj mlade države kot »vatikanski zunanji minister« spremljal do leta 2003, ko se je zaradi bolezni odpovedal tej službi. Poljski papež ga je še isto leto imenoval za kardinala, papež Benedikt XVI. pa ga je imenoval za predsednika Papeškega sveta za medverski dialog. Tudi v tej službi se je izkazal kot preudaren in ekumensko naravnan diplomat.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.