Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Klop (foto: hribi.net)
Klop

Tako majhen, pa tako velik

| 14.06.2018, 12:16 Rok Mihevc

O prebivalcih gozda, ki niso najbolj zaželeni v naših življenjih, smo govorili v tokratni Svetovalnici. Prijeten sprehod lahko zaznamuje vbod okuženega klopa, posledice pa so lahko tudi smrtno nevarne. Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je spregovorila o dveh bolezni, ki jih ta mala žival prenaša.

Slovenija je precej obremenjena s klopi, saj ima glede na tip rastja udobno okolje za življenje. So prenašalci mnogih nevarnih bolezni, med najpomembnejšima sta klopni meningoencefalitis in lymska borelioza. S prvo je okuženih 0,5% klopov, z drugo pa od 10 do 50%.

Klopni meningoencefalitis je bolezen, ki jo povzroča virus, poteka pa v dveh fazah. »Prva spominja na gripo, človek je utrujen, ima vročino in bolečine v sklepih ter mišicah. Traja nekaj dni, če pa ima smolo, se bolezen naseli v možgane. Ta faza je resnejša in lahko prizadene centralno živčevje.« A vsak vbod še ne pomeni bolezni, tudi če klop vnese virus, pravi Eva Grilc. »Obstaja več oblik virusa bolezni in je lahko sploh ne zaznamo, ter se vse skupaj konča v prvi fazi.« Pravega zdravila ni, smrtnost je pod odstotkom, na leto pa v Sloveniji zboli okoli 100 ljudi.

Lymska borelioza je bakterija, ki jo klop prav tako prenaša, sam pa ne zboli. »Po nekaj 10 do 14 dneh se pojavi rdeč madež, ki se ponavadi širi, v sredini bledi. Če ni terapije, čez mesec dni izgine, kar pa še ne pomeni, da se je bolezen pozdravila, ampak da so se bakterije naselile globlje v telesu in prehajajo v organe in tkiva.« V kasnejši fazi lahko pride do prizadetosti centralnega živčevja, srca, sklepov, opozarja sogovornica. Bolezen zdravimo z antibiotiki, najbolje v prvi fazi, ko je okužba omejena na kožo.

Cepljenje je možno vse leto in cepivo je vedno na voljo. Najbolj ugoden čas za cepljenje pa je v hladnejši polovici leta, da smo, ko se že pojavijo klopi, že ustrezno zaščiteni.

Kako je z imunostjo, ko človek bolezen že preboli, koliko časa traja inkubacija, kakšna je cena cepiva, katera bolezen je hujša in o načinu zdravljenja z rastlino ščetico, pa lahko slišite v posnetku oddaje. Prisluhnite pa tudi zanimivi klepetalnici, v kateri smo spraševali na kakšen način se poslušalci lotijo odstranjevanja teh majhnih živalc.


Oddajo je pripravil in vodil Blaž Lesnik.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.