Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Ernest Petrič (foto: ARO)
dr. Ernest Petrič

Dr. Ernest Petrič o vladi za reforme, o izstopu Šarca z izvirne poti in še o čem

Slovenija | 06.06.2018, 14:47 Tone Gorjup

Gost naše ponedeljkove oddaje ’Spoznanje več, predsodek manj’ prof. dr. Ernest Petrič je v pričakovanju oblikovanja nove vlade razmišljal o tem, da bi Slovenija potrebovala nekakšno vlado za reforme. Vsi se namreč strinjajo, da so reforme potrebne. S tem bi nekako presegli v volilni kampanji dodatno poglobljeno razdvojenost naroda in politične elite. Nerazumljivo se mu zdi tudi, da tako imenovana levičarska večina, v katero se prišteva kar šest strank, ignorira ne le Janeza Janšo ampak kar tretjino slovenskega volilnega telesa: »Z vami pa nič!« Ocenjuje tudi, da je Marjan Šarec brez potrebe zapustil neko zelo izvirno svojo samostojno pozicijo, ki jo je kazal na začetku vstopa v državno politiko.

Dejstvo, da smo imeli že tretje predčasne volitve v državni zbor, je po eni strani del demokratičnega političnega procesa. Imamo jih, ko neka vlada zaide v težave, nima več zaupanja v parlamentu ali so neki drugi razlogi. Dr. Ernest Petrič v tem, da so takšne volitve pri nas že neka ustaljena praksa, ne vidi kakšne posebne drame, čeprav je to malce neobičajno. Zdi se mu pomembno, da so volitve, kadar pač so, poštene. Pomembno je tudi, da se na volitvah soočijo programi strank, ki kandidirajo zato, da bi vodile državo. Kljub temu, da je bil v tujini, je spremljal našo predvolilno kampanjo: » ...zelo malo je bilo progamskega, zelo veliko je bilo tistega, kar v to ne sodi. Moram reči, da so k temu prispevali tudi mediji. Vse se je usmerjalo vnaprej. Kdo bo s kom, kdo s kom ne bo? Slabo o temu, slabo o onemu.« Po njegovih besedah je država v relativno dobrem stanju, a jo bremeni vrsta težkih problemov od zdravstva in pokojninskega sitema, do javne uprave in trga dela. »Skratka, nekaj reform je za to državo zelo pomembnih in človek bi pričakoval, da bodo strake soočale svoje poglede o teh vprašanjih. Skušale že v predvolilni kampanji iskati soglasja, ki bodo potem omogočala učinkovito vladanje. Tega ni bilo.« Za volitve s takšno kampanjo, kot smo jo imeli tokrat, je po njegovem menju bolje, da jih je manj kot več. »Takšne volitve narod, in tudi politično elito prej razdvojijo, kot povežejo. In bojim se, da bo to veljalo tudi za te volitve.«

Zmagovalec?

O novi porazdelitvi politične moči v državnem zboru oziroma zmagovalki volitev in levici, ki je povezana v šest strank in izrazito odlkonilna do Janša, je Ernest Petrič povedal: »Dejstvo je, da je stranka SDS Janeza Janše prepričljivo zmagala. Dosegla je dvakrat toliko mandatov, kot druga naslednja stranka. Dosegla je enako število mandatov kot dve naslednji najmočnejši stranki. Mislim, da je ta volilni rezultat tak, da bo v bodočem političnem dogajanju zelo tvegano, tudi za državo zelo vprašljivo, ignorirati ta del volilnega telesa.« Gre za četrtino morda celo za tretjino volilnega telesa, ki bi ga lahko zavrnili, kot je bilo slišati v povolilnih nastopih nekaterih strank. Petrič opozarja, da ne gre le za Janšo, ampak za volilce, s katerimi se po mnenju nekaterih sploh ni vredno pogovarjati oziroma se ne da pogovarjati. Po besedah Petriča je to precej neobičajno za evropsko raven politične kulture, za katero mislimo, da pritiče tudi Sloveniji. V tem smislu ga je stališče nekaterih strank presenetilo. Meni tudi, da so k tej delitvi v veliki meri pripomogli mediji, ki so na vsak način hoteli izsiliti odgovor na vprašanja ali boste sodelovali s tem ali z onim. V predvolilnem času, ko stranke nabirajo glasove, se mu to zdi neprimerno. Zato zdaj zagate, de ne bi požrli dane besede.

in poraženci

Za drugouvrščeno stranko Marjana Šarca, ki ji je na začetku kazalo bolje, je Ernest Petrič dejal: »Nazadnje je pristala tam, kjer je in to je po eni strani za novo stranko velik uspeh. Po drugi strani pa manjši, kot bi človek pričakoval po rezultatih, ki jih je g. Šarec dosegal v borbi za predsedniško mesto in tudi njegova straka na začetku. Vprašal bi se zakaj, zakaj?« Šarčev izstop iz prvotno začrtane poti ocenjuje kot napako. Nenavadno se mu zdi, da si hočejo biti levi. Pogreša stranko v našem parlamentu, ki bi se deklarirala kot liberalna evropska stranka. Pravi namreč, da so nekatere naše stranke, ki se razglašajo za leve, po svoji vsebini in idejah precej liberalne. In bi kot take lahko zavzemale ta prostor, tako pa imamo zdaj na levici precejšnjo gnečo. Za stranko Mira Cerarja je bil presenečen, da je v nedeljo slavila, kot da bi zmagala. Imela je šestintirdeset mantatov, zdaj jih ima deset. Zakaj bi volilcem v javnosti ustvarjali lažne vtise? »Bil sem mesec dni v Ameriki. Trump je zmagal, ker ljudje nočejo več poslušati politično korektnih fraz. In zato rajši poslušajo Tumpa, ki blekne kar ima v mislih. Za nekatere stranke je bil povolilni večer, večer poraza, ne zmage. Vse pa so govorili, da so zmagali. Ali to pomeni, da res ne razumejo, da niso zmagali ali pa, da imajo slovenske volivce za malo omejene. Oboje je slabo za državo.« Petrič meni, da je razočarala tudi NSi, kar je dejstvo. Misli, da je Matej Tonin reagiral pravilno, ko je ponudil odstop, ne glede na to, da se število njihovih glasov ni zmanjšalo. Celo pridobili so, a ne toliko, kot so obljubljali. Po njegovi oceni je slovenska politična struktura taka, da bi s pametno usmeritvijo krščanska demokracija vedno morala imeti približno dvajset odstotkov glasov.

Vlada za reforme

Že na volilni večer je Ernest Petrič razmišljal o tem, tako kot tudi nekateri drugi, da bi bilo modro poiskati primeren izhod iz nastalega položaja, ki je posledica globoke razdeljenosti v političnem prostoru. Po njegovem mnenju bi bila to verjetno bolj prava pot. Nekaj strank bi se lahko dogovorilo za oblikovanje vlade za reforme. »Njeni cilji bi bili zelo omejeni. Kajti o tem, da je potrebno izvesti reforme, so govorili vsi... Torej začnimo z reformami. Nek dogovor treh, štirih strank: vlada za reforme. Dogovorimo se, da bomo vladali zato, da speljemo zdravstveno reformo, pokojninsko reformo, prenovimo državno upravo … tri, štiri, pet stvari. Hkrati se dogovorimo: teh reči se pa ne bomo dotikali.« Kot je dodal, bi morale te stranke najti nekaj, kar bi jim zagotovilo takšno moč v pralamentu, da bodo to lahko tudi izpeljale. Boji se, da bo zelo težko izvesti reforme z neko neizkušeno vlado ali z vlado, ki bi imela tesno večino oziroma bi bila zaradi različnih pogledov sama v sebi razdovojena. Škoda bi bilo, da bi Slovenija izgubila še nekaj let, ne da bi izpeljala potrebne reforme. Čas je ugoden, saj nam gre relativno dobro, še meni Ernest Petrič.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.