Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 01:50

Frančiškovi bratje na plenarnem zasedanju v Nairobiju

P. Marjan Čuden na plenarnem zasedanju
Foto © ofm/org

V Nairobiu v Keniji od začetka minulega tedna poteka plenarni svet frančiškanskega reda. Gre za posvetovalno telo, ki med dvema generalnima kapitljema pomaga vodstvu reda s svojimi nasveti, spodbudami in iskanjem smernic za prihodnje delovanja. Slovensko frančiškansko provinco Svetega križa na srečanju, ki ga bodo sklenili 28. junija, zastopa provincial p. Marjan Čuden.

Predstavniki vseh bratov frančiškanov po svetu so za tokratno srečanje izbrali Kenijo, kjer tam živi možna frančiškanska skupnost. V Nairobiju poleg tega deluje podružnica papeške univerze Antonianum v Rimu. Udeleženci plenarnega sveta OFM se bodo seznanili z delovanjem reda v vseh delih sveta in na podlagi tega ocenili, kakšno je trenutno stanje in kako naprej. Bratje čas, ki jim je na voljo, preživljajo v molitvi, študiju, razpravah in odločanju. Tokrat imajo med drugim pred očmi pomemben jubilej. Drugo leto mineva 800 let od strečanja sv. Frančiška s sultanom al Malikom, zato bodo posebno pozornost namenili dialogu z drugimi verstvi zlasti z islamom.

Zbrane je na začetku srečanja med drugim pozdravil kardinal John Onajyekan, nadškof Abuja v Nigeriji. Predstavil je pastoralne izzive, ki so pred Cerkvijo v Afriki in tudi drugod po svetu. Pri tem je omenil oznanjevanje evangelija z besedo in zgledom, inkulturacijo, dialog med kristjani in z drugimi verstvi, prizadevanje za pravičnost in mir, uporabo medijev pri pastorali, skrb za ohranjanje stvarstva ter za svetovno varnost. V dneh ki so sledili so predstavniki posameznih konferenc, v katere so povezane province določenih delov sveta, predstavili krajevne razmere, težave in izzive s katerimi se srečujejo bratje … V četrtek je poročilo predstavila tudi južnoslovanska frančiškanska konferenca, katere predstavnik je p. Marjan Čuden. Danes so bili v ospredju izzivi, s katerimi se srečujeta Afrika in Brazilija. V prvi imamo kar šestdeset dežel, kjer frančiškanska skupnost raste, v drugi pa svet, ki je podvržen močnim klimatskim spremembam, zaradi česar bratje ne smejo ostati križem rok.

Ne spreglejte: