Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:16

Evropski poslanec Peterle o grško-makedonskem dogovoru

Lojze Peterle
Foto © www.peterle.eu

"Večina ključnih igralcev na evropski in svetovni ravni je to podprla, gre za pomemben dogovor."

Po prelomnem dogovoru grškega in makedonskega premierja o preimenovanju Makedonije v Severno Makedonijo sta na nogah opoziciji obeh držav. Protestniki so včeraj svoje nestrinjanje s kompromisom izražali tako pred makedonskim parlamentom v Skopju kot v drugih mestih. Dogajanje je podžgal še makedonski predsednik Gjorge Ivanov, ki zavrača podpis dogovora, češ da je škodljiv in ponižujoč. Iz Bruslja prihajajo pozivi po umiritvi in odgovornemu ravnanju.

Dogovor, ki sta ga pod okriljem Bruslja v torek dosegla premierja Zoran Zaev in Aleksis Cipras, predlaga ime Severna Makedonija ter s tem rešitev 27 let dolgega spora in Skopju omogoča pospešeno približevanje evro-atlantskim povezavam. Do uradnega podpisa sporazuma bo prišlo v soboto, a kot je včeraj napovedal makedonski predsednik Ivanov, ratifikacije v parlamentu ne bo podprl. Evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn ga poziva k odgovornemu ravnanju. »V demokraciji je potrebno, da se poslušamo in pogovarjamo,« opozarja.

Evropski poslanec Lojze Peterle, ki je tudi predsednik Delegacije pri skupnem parlamentarnem odboru Evropske unije in nekdanje jugoslovanske republike Makedonije, pravi, da tudi po kompromisu vprašanje v obeh državah »ostaja občutljivo, ampak večina ključnih igralcev na evropski in svetovni ravni je to podprla, gre za pomemben dogovor in zdaj je to zadeva notranjepolitičnega razvoja v obeh državah, če bosta to potrdili ali ne«. Poslanec Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu si težko predstavlja, »da bi lahko v kratkem času prišli do ponovnega dogovora«. Po njegovih besedah imata Makedonija in Grčija priložnost, da ustvarita drugačno ozračje v medsebojnih odnosih in da Makedonija tudi napreduje proti transatlantskim in evropskim povezavam.

Na vprašanje, kako naprej, Peterle odgovarja, da bodo vsaj v Makedoniji državljani o predlogu imena odločali na referendumu, v zvezi s katerim so ocene danes »pozitivne v smeri potrditve, ni pa še povsem jasno, kako bo v Grčiji«. Tamkajšnja opozicija je namreč danes zaradi dogovora pozvala k nezaupnici premierju Ciprasu. Kot je pojasnil vodja glavne opozicijske stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis, premier nima večine za podporo dogovoru. Kdaj naj bi bilo glasovanje o nezaupnici, še ni znano. »Mislim, da bo precej pritiska na mednarodni ravni, da se zadeve vendarle uredijo v skladu s sporazumom, bo pa napeto,« še dodaja Peterle.

Za danes so napovedane nove demonstracije, po drugi strani pa vlada predsednika Ivanova obtožuje zaviranja prihodnost Makedonije in potiskanja države v izolacijo. Meni, da da bi bilo najbolje, če bi se umaknil iz politike.

Ne spreglejte: