Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Bi se usedli za mizo skupaj z migrantom?

Svet | 17.06.2018, 08:10 Marjana Debevec

Karitas Internationalis danes začenja svetovno tedensko akcijo Skupaj na poti. Gre za konkretno prizadevanje za sprejemanje in pomoč beguncem, med katero bodo ljudi povabili, da se z njimi osebno srečajo.

Pobuda, ki bo trajala od 17. do 24. junija naj bi javnosti predstavila konkretna dejanja solidarnosti z migranti. Idejo za omenjeni projekt je jeseni dal papež Frančišek, ko je dejal: »Povabimo vas, da se v vaših skupnostih usedete skupaj z migranti in begunci; vabimo vas, da jih pogledate v oči, prisluhnete njihovim zgodbam in jim zaupate vaše zgodbe

Generalni tajnik Karitas Internationalis Michel Roy je za Vatican News povedal, da bo omenjeni teden povezan s svetovnim dnevom beguncev, ki ga obeležujemo 20. junija. »Papež Frančišek nas vabi, da gojimo kulturo srečanja. S kampanjo Skupaj na poti želimo najprej sporočiti, da so migranti ljudje. Kot drugo pa, da so ljudje, ki so veliko pretrpeli in še vedno trpijo in zato se morajo srečati z ljudmi, ki imajo odprte oči, razum in srce.«

Osrednja nit tedna bodo skupni obroki, saj je prav priprava hrane in skupen obed priložnost za pogovor, ki nam omogoči, da bolj začutimo drug drugega.

Politikom pa želi Karitas Internationalist sporočiti, da so napadi na migrante lahka rešitev, ki pa ne bo rešila resničnih problemov. Niso namreč sami krivi, da se odpravijo na pot, ampak jih k temu silijo posledice globalizacije, je prepričan Roy. Politike zato vabijo, naj razvijajo človeške strategije sprejemanja, obenem pa naj rešijo probleme, zaradi katerih ljudje bežijo iz svojih domov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.