Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 02:16

Dr. Ferfila: Pot do celovite jedrske razorožitve severnokorejskega režima bo težka

0:00
0:00
dr. Bogomil Ferfila
Foto © vir: FDV

Politični analitik in poznavalec Severne Koreje in ZDA dr. Bogomil Ferfila potrjuje, da je današnji sporazum med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, pomemben korak naprej v odnosih Severne Koreje z mednarodno skupnostjo, vendar opozarja, da pot do jedrske razorožitve režima v Pjongjangu ne bo lahka.

Profesor Ferfila je opozoril, da lahko v prihodnje pričakujemo številne zahteve ene in druge strani, pomembna pa da bo tudi določitev časovnice. Severnokorejski režim bo zelo verjetno zahteval izdatno finančno in gospodarsko pomoč, saj je Severna Koreja v primerjavi z Južno Korejo gospodarsko zelo nerazvita. Zato bi lahko zahtevale več deset milijard dolarjev finančne pomoči, pa tudi trdnejša varnostna zagotovila. »Trump je pripravljen prekiniti vojaške vaje, pripravljen je umakniti vojake,« je dejal Ferfila in pojasnil, da tega ni pričakovati takoj, prav tako ne jedrske razorožitve.

dr. Bogomil Ferfila
dr. Bogomil Ferfila

Ob tem je dodal, da se režim v Pjongjangu zagotovo spominja dogodkov v Iraku in Libiji, kjer sta režima pristala na sodelovanje, na koncu pa kljub vsemu bila nasilno odstranjena. »Potrebna bo dobršna mera potrpežljivosti in vztrajnosti, do uresničevanja obljub pa bo prihajalo postopoma. Če bo vse to teklo po začrtanem, medsebojno sprejemljivem dogovarjanju, izpolnjevanju obljub, zahtev, se lahko ta zelo dolgotrajen proces pripelje do konca. Moramo pa povedati, da se je ta proces v preteklosti začel že velikokrat, vendar vedno neslavno končal,« pravi Ferfila in ocenjuje, da obstaja petdeset odstotna možnost za končni uspeh.

V zvezi z gospodarskimi sankcijami mednarodne skupnosti zoper Severno Korejo sogovornik meni, da je veliko odvisno tudi od odnosov med ZDA, Kitajsko in Rusijo. Ferfila meni, da če se bodo odnosi med omenjenimi državami zaostrovali in bosta Kitajska ter Rusija trgovala s Severno Korejo sankcije ne bodo imele želenega učinka. Prav tako opozarja, da meja med Kitajsko in Severno Korejo ni popolnoma zaprta.

Ferfila je dejal še, da sta tako ameriški predsednik kot severnokorejski voditelj potrebovala ta dogovor. Trump je z njim požel velik uspeh na področju zunanje politike, Kim pa si, po besedah sogovornika, želi gospodarskih sprememb v Severni Koreji, ki pa jih mednarodna skupnost za zdaj omejuje.

Ne spreglejte: