Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Hrvaške avtoceste. (foto: pixabay)
Hrvaške avtoceste.

Spet dražja pot na hrvaško morje

Svet | 10.06.2018, 08:00

Na Hrvaškem pred poletno turistično sezono spet zvišujejo cestnino. Za ta ukrep so se odločile tri družbe, ki upravljajo več odsekov avtocest proti morju. Zvišanje je 10-odstotno in že velja na Istrskem ipsilonu, od konca tega tedna pa bo dražja tudi avtocesta proti Dalmaciji.

Naši južni sosedje se s podražitvami pripravljajo na začetek turistične sezone.

Že pred glavno sezono so dvignili ceno vstopnic za Nacionalni park Plitviška jezera, ki so jih ogleda mnogo turistov, tudi iz Slovenije. Cena vstopnice za odraslega od začetka aprila do konca junija je 150 kun (dobrih 20 evrov), kar je za 40 kun več kot doslej. Najdražji bo ogled tega hrvaškega naravnega bisera v juliju in avgustu. Odšteti bo potrebno 250 kun (ali slabih 34 evrov), kar za 70 kun več kot doslej. V poletnih mesecih bo sicer na voljo še vstopnica za obisk parka po 16. uri. Ta bo cenejša – stala bo 150 kun.

Od Zagreba do Splita za 42 evrov

Na avtocesti Zagreb-Reka in avtocesti proti Dalmaciji bodo pobirali višjo cestnino od 15. junija do konca glavnine sezone v septembru. Vožnja z osebnim avtomobilom od Zagreba do Splita bo tako dražja za 4 evre in bo znašala približno 42 evrov.

Prečkanje mostu na Krk bo v poletni sezoni voznike vozil iz drugega razreda namesto 46 stalo 51 kun (približno sedem evrov), voznike vozil iz prvega razreda pa 39 kun (približno pet evrov) oziroma štiri kune več kot pred podražitvijo.

Družba Hrvatske avtoceste je prvi junijski konec tedna na cestah zabeležila 5,6 odstotka več vozil in 7,7 odstotka več prihodkov od pobranih cestnin kot v enakem obdobju lani.

V prvih petih mesecih letošnjega leta se je po hrvaških avtocestah peljalo 19 milijonov vozil oziroma šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, prihodki od pobranih cestnin pa so se zvišali za 8,3 odstotka.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.