Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Tonin si želi si čimprejšnjega oblikovanja parlamentarnih delovnih teles

Slovenija | 23.06.2018, 18:54

Ustanovljen je osmi sklic državnega zbora. Po potrditvi mandatov so poslanci izvolili tudi svojega novega predsednika. To je postal prvak NSi Matej Tonin. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 80 predstavnikov ljudstva, med njimi tudi tisti, ki prihajajo iz petih levih strank, v čemer nekateri že vidijo začetek prihodnje koalicije. V NSi trdijo, da se bodo o sodelovanju še naprej pogovarjali z obema stranema.

Tonin je prepričan, da je njegova izvolitev za predsednika parlamenta prvi korak k stabilizaciji slovenskega političnega prostora. To je poudaril tako v nagovoru v hramu demokracije kot v izjavi novinarjem. "80 poslank in poslancev je podprlo to kandidaturo, kar kaže, da se je parlament v ključnih trenutkih sposoben poenotit. To je vendarle neko pozitivno sporočilo javnosti." Tonin želi hitro začeti z delom. "Ena od prvih nalog je čimprejšnje konstituiranje odborov, zaradi tožbe proti Hrvaški predvsem za zunanjo politiko. Sledi še izvolitev podpredsednikov. Prav tako se bom potrudil, da bodo čim bolj tekoči tudi postopki imenovanja prihodnje vlade." Ko bo jasno, kdo bo novo vlado sestavljal, se je Tonin pripravljen umakniti z vrha državnega zbora.

Na položaj, ki ga bo tako zasedal začasno, so ga poleg NSi predlagale še stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. V marsikateri od teh menijo, da gre za obris prihodnje koalicije. Tonin vstopa NSi vanjo ni neposredno povezal s svojo izvolitvijo za predsednika parlamenta. Poudaril je, da je imel vsebinske pogovore do zdaj le z Janezom Janšo, ki je na čelu zmagovalke tokratnih predčasnih državnozborskih volitev. Tudi poslanci SDS so poleg že omenjenih strank in SNS podprli Tonina. Proti so bili v Levici.

"V Sloveniji so resni problemi, ki se kopičijo. Konstituiranje državnega zbora je predpogoj, da se začnejo reševati," je pojasnil Janša. Ta bo sicer imel prvi možnost sestaviti vlado. To je tako kot v preteklih tednih tudi na ustanovni seji parlamenta še enkrat ponovil predsednik republike Borut Pahor, ki mora v 30 dneh predlagati mandatarja. Kot je dodal, s tem ne bo odlašal po nepotrebnem, ampak bo v državni zbor z imenom prišel takoj, ko bo mogoče.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.