Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Ne brez zavarovanja v tujino

Slovenija | 23.06.2018, 11:00

Ob začetku turistične sezone je na mestu opozorilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje, da si je treba pred odhodom čez mejo urediti zdravstveno zavarovanje. Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja se lahko izognete visokim stroškom za zdravstvene storitve, ki bi jih morda potrebovali med začasnim bivanjem v tujini.

Zelo pomembno je, da si zdravstveno kartico za tujino priskrbimo pravočasno. »In če ni oziroma je v izteku, vsaj 30 dni pred iztekom obstoječe lahko naročijo novo,« opozarja Klemen Ganziti iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Novo kartico lahko naročite prek spletne strani zavoda, z mobilnim telefonom, lahko pa tudi osebno v času uradnih ur na izpostavah in območnih enotah zavoda. Kartica je brezplačna, na naslov zavarovanca pa bo po pošti prispela v štirih delovnih dneh po naročilu. V nujnih primerih lahko zavarovanci na območni enoti ali izpostavi zavoda zaprosijo za certifikat, ki začasno nadomesti evropsko kartico. Ta praviloma velja eno leto. Upokojencem in po njih zavarovanim družinskim članom ter otrokom do dopolnjenega 18. leta starosti, če niso sami zavarovanci, pa se kartica izda za obdobje pet let oz. do dopolnjenega 18. leta starosti.

S kartico je mogoče nujne zdravstvene storitve uveljavljati v državah EU, Evropskega gospodarskega prostora, v Švici, pa tudi v Makedoniji, Srbiji, Črni gori, BiH in tudi v Avstraliji. Postopek uveljavljanja in obseg storitev pa je odvisen od posamezne države in časa bivanja.

»Tu govorimo o t. i. nujnih zdravstvenih storitvah, kar velja za bilateralne države, za države EU pa velja nekoliko širši obseg, ki ob nujnih vključuje tudi t. i. potrebne zdravstvene storitve,« pojasnjuje Ganziti. Zdravstvene storitve lahko uveljavljate v zdravstvenih ustanovah oz. pri zdravnikih, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Pri zasebnih zdravnikih ali na zasebnih klinikah, ki nimajo pogodbe s tujo zdravstveno zavarovalnico, pa morate stroške storitev poravnati sami, po vrnitvi domov pa bodo lahko uveljavljali njihovo povračilo.

Na Hrvaškem, kamor se poleti odpravi precej Slovencev, so recimo bile težave z uveljavljanjem storitev izven javne zdravstvene mreže, v t. i. turističnih ambulantah. Zato Ganziti zavarovance, ki bodo dopustovali v sosednji državi, še posebej opozarja, naj bodo pozorni na nalepko, da izvajalec sprejema evropsko kartico oz. je pogodbeni partner hrvaškega zavoda, da bi se tako izognili neposrednim plačilom za storitve. Kot je dejal, ima Hrvaška tudi posebno telefonsko številko, kamor lahko pokličejo, če bi imeli pri tem težave.

Ganziti zato zavarovancem svetuje, naj se dobro pozanimajo, kakšna so pravila v državi, v katero potujejo. Za države, kjer velja evropska kartica, informacije lahko najdejo na spletni strani ZZZS. Za ostale države, kot so recimo Egipt, Tunizija, Turčija, ZDA, s katerimi Slovenija nima sklenjenih meddržavnih sporazumov in je zato treba storitve nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči plačati iz lastnega žepa, pa bo ZZZS upravičene stroške zavarovancu povrnil na podlagi dokumentacije in originalnih računov. Ker so ti stroški lahko precej visoki, pa Ganziti svetuje sklenitev komercialnega zavarovanja z asistenco v tujini.

 

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...