Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:25

Poletna muzejska noč vabi

Poletna muzejska noč vabi k večernemu obisku kulturnih ustanov.
Foto © splet

Slovenijo bo drevi spet povezala Poletna muzejska noč, največja promocijska akcija slovenskih muzejev in galerij, ki ob tej priložnosti od 18. ure do polnoči brezplačno odprejo vrata obiskovalcem. Kulturne ustanove so ob tovrstnih vabilih vedno zelo dobro obiskane.

Letošnja Poletna muzejska noč bo potekala v 59 krajih po Sloveniji. Sodelovalo bo 71 ustanov z nekaj manj kot 400 dogodki, od tega jih je 170 v Ljubljani, kjer je največ kulturnih ustanov. Predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih – Slana o namenu dogodka: »S tem želimo predvsem promovirati kulturno dediščino kot tiste, ki kulturno dediščino ohranjamo. Želimo tudi predstavite prostore muzejev in galerij kot prostor za sproščeno, zabavno, navdihujoče preživljanje prostega časa.«

Med drugim bodo na voljo vodstva po zbirkah, odprtja razstav, delavnice za otroke in družine, predstavitve, modne revije, projekcije, pogovore, koncerte, prikaze in degustacije. Ker gre za ohranjanje kulturne dediščine v Sloveniji, med drugim sodelujejo tudi Botanični vrt Univerze v Mariboru, Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame, Pivnica Union in Državni zbor. Ena od koordinatoric dogajanja Simona Tripkovič dodaja: »392 najrazličnejših dogodkov, od vodstev, odprtij razstav, koncertov, delavnic za otroke, mladino, družine se bo odvijalo na 119 prizoriščih.« 

Gre za izjemno priložnost, ko lahko obiščeš muzej ali galerijo v času, ko nimaš drugih obveznosti. Večerni čas daje obisku muzejev in galerij poseben čar, hkrati ponuja možnost za druženje.

Zamisel za Poletno muzejsko noč, ki je letos 16. po vrsti, se je porodila po vzoru podobnih dogodkov v tujini ter iz želje na privlačen način predstaviti razstavišča javnosti in jih približati ljudem. Akcija je primerljiva z muzejskimi nočmi po svetu, a ni omejena le na eno mesto, ampak poteka po vsej državi. Celoten program dogodkov je objavljen na www.museums.si.

Ne spreglejte: