Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Prvi del 25. Šentviških dni sklepa prireditev ob stoletnici Ivana Cankarja

| 12.06.2018, 09:16

Društvo Blaž Potočnikova čitalnica (BPČ), ki je na področju kulture začelo javno delovati leta 1998, je letos pripravil že tradicionalne 25. Šentviške dneve. Ti združujejo pevsko, gledališko, narodopisno in športno dejavnost. Prireditev se je začela konec maja in se bo sklenila konec junija, dogodki, ki so v glavnem brezplačni, pa potekajo tako v notranjih prostorih kot zunaj.

Sklop dogodkov, posvečenih Cankarju, bodo sklenili danes, 12. junija, z osrednjo prireditvijo v Ljudskem domu v Šentvidu. Glasbeno-literarno predstavo pripravlja več organizacij, podeljena bodo tudi priznanja udeležencem likovnega natečaja, na ogled pa bo postavljena razstava del otrok o Ivanu Cankarju.

»Šentviški dnevi bodo letos potekali neprekinjeno že petindvajsetič. Osnovni namen je že od samega začetka najprej povezovalni. K sodelovanju namreč skušamo privabiti čim več ustanov iz Četrtne skupnosti Šentvid - tri osnovne šole, obe gimnaziji, tri glasbene šole, knjižnico, kulturna in športna društva, Zdravstveni dom, Kult316, posameznike in Župnijo Šentvid. V društvu BPČ se trudimo, da bi prebivalcem čim bolj predstavili našo dediščino, tako na lokalnem kot tudi vseslovenskem nivoju. Zadnja tri leta Šentviške dneve posvečamo pomembnim obletnicam, pri čemer sodelujejo vse naštete ustanove, zato smo še bolj povezani. Letos bomo tako obeležili 100-letnico smrti Ivana Cankarja. Skupaj bomo pripravili pester program prireditev, posvečenih temu pomembnemu jubileju. Veseli nas, da prireditve vsako leto privabijo več obiskovalcev. Vsak od nas lahko primakne kamenček v mozaik vseslovenskega praznovanja Cankarjevega leta,« je ob začetku Šentviških dni zapisal predsednik Društva Blaž Potočnikova čitalnica Brane Kopač.

Ivan Cankar med nami

Od 28. maja do 1. junija so v Centru kulinarike in turizma KULT316 pripravili Teden jedi, opisanih v delih Ivana Cankarja, ter okusno Cankarjevo kavo. Kult316, ki deluje znotraj Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, predstavlja edinstven in reprezentativen primer sodobnih izobraževalnih praks na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane.

V ponedeljek, 30. maja, je bil v OŠ Šentvid koncert pevskega zbora omenjene šole z literarnim natečajem s tematiko Ivana Cankarja, 6. junija pa je bil v knjižnici Šentvid Literarni večer s Cankarjevo poezijo.

Drugi del 25. Šentviških dni

Osrednji del Šentviških dni bo potekal ob godu sv. Vida in ob dnevu državnosti. Tako bo 15. junija v Ljudskem domu Šentvid koncert ženskega pevskega zbora Brinke, 17. junija pa bo tako imenovana Vidova ali žegnanjska nedelja. Praznovanje bo vrh doseglo v nedeljo, 24. junija, s prireditvijo Pozdrav domovini ob dnevu državnosti.

Omeniti velja še Franetov memorial (20.6), sklepni nastop instrumentalistov v Domu sv. Vida (14.6.) in nastop učencev glasbene šole Franca Šturma (13.6.). Za njimi pa so že letni koncert ŽPZ Rozka Usenik, sklepni koncert Glasbene šole Zavoda sv. Stanislava ter Svitov kotiček z meritvijo krvnega tlaka in sladkorja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.