Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Politični analitiki kritični do izključevalne politike

Slovenija | 08.06.2018, 18:05

Predčasne parlamentarne volitve so za nami, v prihodnjih dneh in tednih bo postalo jasno, kdo je vešč povolilne matematike. Izhodišča so po izkazani podpori, ki so jo dobile posamezne stranke, jasna. Tega se med drugim zaveda predsednik države Borut Pahor, ki je že takoj napovedal, da bo mandat za sestavo vlade najprej poveril Janezu Janši, prvaku SDS, ki je močno slavila. Tudi po včerajšnjem srečanju z njim si ni premislil. Medtem svoje niti vleče Marjan Šarec, katerega lista je zasedla drugo mesto, a močno zaostala za zmagovalko. Le na to ni naslovil vabila k sodelovanju. Z nekaterimi ostalimi se je že srečal. Med njimi so SMC, Stranka Alenke Bratušek in SD. V pogovorih z njihovimi voditelji naj bi po Šarčevih besedah obstajala volja, da ne gredo v koalicijo s SDS. Nemalo političnih analitikov meni, da gre za nepremišljeno, celo neprofesionalno obnašanje.

Publicist dr. Aleš Maver je za naš radio opozoril, da smo priča nadaljevanju retorike, ki smo jo lahko spremljali že v kampanji. "Pravzaprav lahko rečemo, da je bila to ena od glavnih vsebin kampanje." Kot je dodal dr. Maver, odpoved sodelovanja s SDS ni bila prepričljiva. "Če so problem stališča SDS do migracijske krize, bomo, če bo prišlo do zaostritve, kar je napovedano, zelo kmalu videli, da se politika ostalih strank ne bo bistveno razlikovala od tega, kar bi naredila na tem področju SDS. Ta razlog je šibek. Če jih je bilo strah, da bodo s tem podpirale tako imenovano orbanizacijo, pa smo že številni povedali, da so razlike med Madžarsko in Slovenijo tako velike, da to pri nas nikakor ni možno. Prej je možno, da pride do avtoritarnega sistema po vzoru iz sovjetskega prostora, ampak v takem avtoritarnem sistemu bo imela glavno besedo levica."

Svoje so, tako dr. Maver, naredili tudi vodilni mediji. Po njegovem so odigrali nenavadno vlogo. "Strankarske voditelje so praktični spraševali samo o tem in jih nekako silili v izključevanje. Zdaj je problem, kako rešiti njihove obraze. Ne morejo kar reči, da bodo šli v koalicijo z Janšo, če so prej dva meseca trobili, da tega ne bodo storili." Da politika izključevanja ne koristi nikomur, je poudaril publicist dr. Boštjan Marko Turk. "Ta politika je naslednica politike, ki so jo zastopale stranke, ki so izšle iz revolucije in danes, ne da bi bil pokopan en človek, ne da bi bil izdan en mrliški listi, ne da bi bilo opravljeno eno obžalovanje, vladajo Sloveniji. Rdeče zvezde so povsod, zdaj so obdale prestolnico. To je politika izključevanja, drugega jezika ne poznajo."

Da bi po tokratnih predčasnih parlamentarnih volitvah izključitev SDS iz izvršilne oblasti pomenila tudi izključitev skoraj 220 tisoč državljanov, ki so ji namenili svoj glas, je bil jasen dr. Maver. Spomnil je, da smo se v podobnem položaju znašli tudi leta 2011, ko je bila relativna zmagovalka takratnih predčasnih volitev v državni zbor Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. "No, seveda, letos je posebnost v tem, da je razlika med prvo- in drugouvrščenimi izjemno velika. Leta 2011 namreč ni bila." Kot je še pojasnil dr. Maver, se tudi vzporedna poskusa sestavljanja vlade ne dogajata prvič. Prepričan je, da lahko pri tem konstruktivno vlogo odigra Pahor. Po besedah dr. Mavra iz izida nedeljskih volitev izhaja naloga za politiko, da oblikuje veliko koalicijo. "V taki koaliciji bi morala biti tudi SDS," je menil.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.