Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Onesnaževanje, plastični odpadki (foto: Pixabay)
Onesnaževanje, plastični odpadki

Pozivi k preudarni rabi plastike

Slovenija | 05.06.2018, 16:04

Ob svetovnem dnevu varstva okolja se je dobro spomniti, da smo ljudje del narave in da je naša blaginja odvisna tudi od njene ohranjenosti. Količina v Sloveniji nastalih odpadkov se z leti povečuje, odpadki iz plastike pa predstavljajo velik okoljski problem. Letošnji slogan Premagajmo onesnaževanje s plastiko namreč poziva k preudarni rabi plastičnih izdelkov, predvsem tistih za enkratno uporabo.

Dan varstva okolja je letos namenjen enemu največjih okoljskih problemov sedanjega časa - onesnaženju s plastiko. Na stari celini vsako leto nastane okoli 26 milijonov ton plastičnih odpadkov, znova pa se jih uporabi manj kot 30 odstotkov.

Evropska komisija je minuli teden predstavila predlog: Prepovedani bodo plastični izdelki za enkratno uporabo, če bodo na voljo alternativni proizvodi, ki bodo cenovno dostopni.

Velike težave z odpadno embalažo imamo tudi v Sloveniji. Družbe za ravnanje s tovrstno embalažo namreč od zdaj prevzemajo le toliko embalaže, kolikor je njihovi zavezanci dajo na trg. To že povzroča težave številnim komunalnim podjetjem, saj se je odpadna embalaža - skoraj 6000 ton - začela kopičiti na njihovih dvoriščih. Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc: »Podjetja se srečujejo s sanitarno-higienskimi težavami, redijo se godalci, muhe in podobno. Lahko si predstavljate, kaj se vse zgodi, če mesec in pol leži onesnažena odpadna embalaža z ostanki hrane na prostem. Od tod izvira tveganje za zdravje delavcev in okolico.« Pristojno ministrstvo zato pozivajo, naj takoj poišče rešitev za zastoj pri prevzemu odpadne embalaže.

Kompostiranje je več kot recikliranje

Inštitut ta trajnostni razvoj je ob dnevu varstva okolja predstavil projekt »Kompostiranje je več kot recikliranje – kompost gre v šolo«, s katerim želijo poudariti pomen recikliranja organskih odpadkov.

Pilotni projekt so uradno predstavili z otvoritvijo kompostnikov v urbanem ekovrtičku pred Dijaškim domom Tabor v okviru javnega dogodka na svetovni dan okolja. Direktorica Inštituta dr. Anamarija Slabe: »Včasih so vsi vedeli, kako se kompostira organske odpadke, danes pa, kot da se je to znanje izgubilo. Dostikrat ugotovimo, da organski odpadki, če jih ljudje ne odložijo na pravo mesto, povzročajo še več onesnaženja. Če je to pomešano z drugimi odpadki, je to vir metana, toplogrednih plinov, pomešan z drugimi smetmi in od tod težave na deponijah. Zakaj bi se trudili s kompostiranjem, če pa je bolj enostavno dvigniti pokrov zabojnika in delo prepustiti komunalnemu podjetju, potem pa kupiti kako vrečo z umetnimi gnojili, ali pa kupiti kar sama gnojila. Še huje je, da del organskih odpadkov konča tudi med mešanimi odpadki, kjer povzročajo velike tehnične, okoljske in gospodarske težave.«

Kompostnik.
Kompostnik. © splet
Kompostiranje je tudi odličen učni pripomoček, s pomočjo katerega otroci neposredno sodelujejo v vseh fazah od organskega odpadka (surovine) do komposta (hranila za rastline). Inštitut za trajnostni razvoj bo zato po Sloveniji organiziral 10 praktičnih delavnic o kompostiranju, ki se jih bodo lahko udeležile tudi druge zainteresirane šole in vrtci iz regije.

Povejmo še, da bo v Mariboru vse do petka potekal Ekoteden, s številnimi dogodki za spodbujanje k drugačnemu odnos do okolja, narave in prometa.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pa so ob tem vrtcem ter osnovnim in srednjim šolam, ki so sodelovali pri projektu Planet Zemlja podelili priznanja za trud pri ozaveščanju o nujnosti skrbi za okolje.

Slovenija, Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...