Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ali je konservatizem nazadnjaški?

Slovenija | 22.06.2018, 14:30 dr. Hubert Požarnik

V nedavnem predvolilnem času smo slišali: »Ta nazor je konzervativen« ali »Ta in ta je konzervativec«. Navadno v slabšalnem pomenu. Upravičeno? Ne. Koren »conservare« napeljuje na nekaj ohranjajočega. Seveda ohranitev ne sme biti sama sebi namen. Ohraniti je potrebno le to, kar je vredno ohraniti. Pretirano oklepanje preteklosti in preteklega bi pomenilo namreč zapirati se sedanjosti in prihodnosti. Skratka: konzervativci niso nazadnjaški, saj ne visijo na vsem, kar je bilo včeraj, pač pa želijo živeti iz tistega, kar večno velja.

Zaradi boljšega razumevanja si oglejmo osem obeležij konzervatizma oz. konzervativcev:

Prvo: Konzervativci zelo cenijo dostojanstvo človeka, vendar pričakujejo od slehernika, da bo potrjeval svoje dostojanstvo z vzornim moralnim življenjem. Zato so zadržani do tistih, ki se prepuščajo svojim gonom in nizkim strastem.

Drugo: Konzervativci visoko cenijo družino. Ta je zanje najpristnejša, temeljna celica družbe in izjemno važno vadbišče kulture ljubezni in s tem tudi ključno mesto za zdrav duševni in telesni razvoj mladega rodu.

Tretje: Konzervativci gojijo ljubezen do domovine. Ponosni so na zgodovino svojega naroda in hvaležni preteklim rodovom, čuvajo jezik in tradicijo, vrednote in vero svojega naroda, katerega del se čutijo. Vendar kljub svojemu domoljubju, v razliko od desničarjev, niso nacionalisti in zato nimajo druge narode za manjvredne.

Četrto: Konzervativci zelo cenijo človekove vrline, kot so: delavoljnost, zvestoba, odgovornost, samopremagovanje, poštenost, poslušnost, točnost, zanesljivost, redoljubnost, vljudnost, olikanost, sočutje. S tem se močno ločijo od tistih, ki imajo te vrline za preživete, nepomembne, nepotrebne, odvečne in bi jih, ker menda utesnjujejo človeka najraje vrgli čez krov.

Peto: Konzervativci zagovarjajo spoštovanje zakonov in reda. Imajo jih namreč za temelje urejenega in nekonfliktnega skupnega življenja, varnosti in stabilnosti države.

Šesto: Konzervativci se izrekajo za zasebno lastnino in hkrati za občo blaginjo. V zasebni lastnini vidijo zagotovilo osebne svobode in neodvisnosti, poleg tega menijo, da spodbuja premišljenost, ustvarjalnost, zagnanost in podjetnost državljanov. Vendar njihov življenjski cilj ni nezmerno kopičenje premoženja. Zato so vedno pripravljeni nesebično pomagati tistim, ki so v stiski brez svoje krivde.

Sedmo: Konzervativci so zdržani do znanstveno tehnoloških inovacij. Preden se zanje navdušijo, skušajo skrbno presoditi njihove učinke na kulturo, demokracijo, človeka in naravo. Resno jemljejo namreč opozorila, da zahteva en korak v napredku tehnike tri korake na področju etike in morale.

Osmo: Konzervativci gledajo na vero zelo pozitivno. Med drugim zato, ker vedo, da moderna demokracija živi od predpogojev, ki jih sama ne ustvarja. Zato so za tesno sodelovanje države in Cerkve. Z drugimi besedami: prepričani so, da brez tega sodelovanja ne bo prišlo do sprememb na bolje.

Konzervatizem je potemtakem danes še kako aktualen, saj skuša preprečiti zdrs sodobnega človeka in sodobne družbe v moderno barbarstvo.

Slovenija, Politika, Komentar tedna
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...