Ljubljana, torek, 22. oktober 2019, 18:18

Bog ni gospodar, ampak Oče

Papež Frančišek avdienca
Foto © Radio Vatikan

Papež je pri današnji splošni avdienci nadaljeval kateheze o desetih Božjih zapovedih. Pojasnil je, da so v Svetem pismu zapovedi poimenovane kot ’besede’, čeprav imajo obliko zakonov. Besede namreč vodijo v dialog med očetom in otroci. Papež je ob tem poudaril, da Bog ni gospodar, ampak Oče, mi pa nismo podložniki, ampak otroci.

Kot je pojasnil papež, je zapoved vrsta komunikacije, ki ne zahteva dialoga, medtem ko je beseda bistveno sredstvo odnosa kot dialoga. Tudi ljubezen se hrani z besedami. Eno je prejeti ukaz, drugo pa je vedeti, da nekdo želi govoriti z nami. Hudič je vse od začetka poskušal v človeka vbiti podobo Boga tirana, nas prepričati, da naj bi bila beseda ljubezni ukaz.

»Izziv je prav ta: ali je prva zapoved, ki jo je Bog dal človeku, ukaz tirana, ki prepoveduje in vsiljuje, ali pa je to pozornost očeta, ki skrbi za svoje male in jih varuje pred samouničenjem? Najbolj tragična med različnimi lažmi, ki jih kača reče Evi, je namigovanje na zavistno in posesivno božanstvo. Dejstva dramatično dokazujejo, da je kača lagala.«

Papež je navzoče vprašal, kako vidijo Boga – kot gospodarja ali kot Očeta? Tudi v najtežjih trenutkih si moramo zapomniti, da imamo Očeta, ki nas ljubi, mi pa nismo podložniki, ampak otroci, je dejal in dodal, da so zapovedi pot v svobodo, svet pa potrebuje kristjane s srcem otrok.

Ne spreglejte: