Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Argentinska zastava (foto: Wikipedia)
Argentinska zastava

Je uzakonitev splava v Argentini zahteval Mednarodni denarni sklad?

Svet | 15.06.2018, 10:32 Marta Jerebič

Spodnji dom argentinskega parlamenta je včeraj s tesno večino potrdil zakon o splavu. Za je glasovalo 129 poslancev, proti pa 125. O zakonu mora odločati še senat. Škofje so v izjavi zapisali, da jih je odločitev parlamenta ’ranila kot Argentince’. Poudarili so, da se ne bodo predali v svojem prizadevanju za zaščito življenja matere in nerojenega otroka. Na Irskem, kjer so volivci na referendumu 25. maja podprli uzakonitev splava, so škofje napovedali, da bodo ustanovili Odbor za življenje.

Argentinski zakon predvideva uzakonitev splava do 14 tedna nosečnosti. Nosečnica, stara več kot 16 let, ga bo lahko opravila brez vednosti staršev. Tretji člen pravi, da ženska lahko opravi splav celo do 9 meseca nosečnosti, če njena nosečnost predstavlja tveganje za njeno fizično, psihično in socialno zdravje, kar pomeni, da bi lahko splav opravila kadarkoli, če bi ji grozila ločitev ali odpoved delovnega razmerja, pojasnjuje portal Crux. Enako velja za nosečnice, ki so bile spolno zlorabljene.

Zakon sicer dovoljuje ugovor vesti posameznika, ne pa ustanov, kar pomeni, da bodo morale vse bolnišnice, tudi katoliške, zagotavljati opravljanje splavov. Škofje so v izjavi opozorili, da se je razprava sprevrgla v ideološki boj in se povsem oddaljila od življenja konkretnih ljudi. Znani duhovnik v barakarskih naseljih v Buenos Airesu, p. Pepe Di Paola, pa je že pred dnevi opozoril, da je sprejetje zakona o splavu zahteval Mednarodni denarni sklad kot protiuslugo za posojilo v višini 50-ih milijard dolarjev, za katerega je država, ki je znova v krizi, zaprosila in dobila teden dni pred glasovanjem o zakonu.

Večina argentinskih zdravnikov bo verjetno uveljavljala ugovor vesti, prav tako kot na Irskem, kjer so 25. maja na referendumu, izglasovali uzakonitev splava. Raziskava je pokazala, da kar 68% zdravnikov splava ne bi opravljalo in bi uveljavljali ugovor vesti.

Na Irskem sicer zakon šele pripravljajo, in kot poroča portal Domovina.je, je irski premier napovedal, da bodo morale tudi katoliške bolnišnice, ki se financirajo iz javnih sredstev, izvajati splave. A če bo vse medicinsko osebje v bolnišnici to zavrnilo, bo izgubila javno financiranje.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.