Petra StoparPetra Stopar
Srečanje skupine kardinalov K 9 s papežem (foto: Družina)
Srečanje skupine kardinalov K 9 s papežem

Kmalu nova apostolska konstitucija?

Svet | 14.06.2018, 11:06 Marjana Debevec

Kardinali, ki papežu svetujejo pri reformi rimske kurije so v preteklih treh dneh pripravili osnutek nove apostolske konstitucije, ki ima delovni naslov: Oznanjajte evangelij. Obenem pa so predstavili tudi nekatere korake na področju finančne reforme Svetega sedeža.

Kot je napovedal direktor tiskovnega urada Svetega sedeža Greg Burke ima svet kardinalov že pripravljeno besedilo nove apostolske konstitucije, ki pa ga seveda lahko papež še popolnoma spremeni. Že sam naslov Oznanjujte evangelij po njegovih besedah naznani vsebino. »Papež sam pravi, da sanja odločitev za misijonskost, ki bo sposobna vsako stvar preobraziti za evangelizacijo sodobnega sveta.«

Tajnik Sveta za ekonomijo Brian Ferme pa je kardinalom predstavil reformo finančno-organizacijske strukture Svetega sedeža. »Glavna načela te reforme so izogibanje potratnosti in pospeševanje transparentnosti. Navedel je tudi pozitivne rezultate in sicer enotni postopek za pripravo preventivnih predračunov in obračunov, večja pazljivost pri stroških, večje sodelovanje in razumevanje pri finančni reformi, postopno spreminjanje miselnosti o transparentnosti in odgovornosti«, je o zasedanju kardinalov še povedal Burke.

Papež se je osebno udeležil večine srečanj. Izmed devetih kardinalov svetovalcev se po Burkovih besedah tokratnega zasedanja ni udeležil edino avstralski kardinal George Pell, ki je še vedno v Avstraliji in čaka na sodno obravnavo zaradi obtožb o spolnih zlorabah. Pell je od lanskega junija začasno oproščen vodenja vatikanskega Tajništva za ekonomijo.

Kardinal Sean Patrick O'Malley iz Bostona je poročal o delu Papeške komisije za zaščito otrok in mladoletnih, ki jo tudi vodi.

Njihovo naslednje srečanje bo sredi septembra.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.