Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:18

Čebelar Pavel Zdešar: Svetovni dan čebel je več kot samo ideja

Pavle Zdešar v eni od debat s kolegi čebelarji, foto © Arhiv družine Poklukar
0:00
0:00
Pavel Zdešar
Foto © ARO

"Slovenci včasih malo pozno dojamemo pomen kakšne drobne stvari, ki je pomembna za celo človeštvo," je navdušen nad novim mednarodno sprejetim praznikom - Svetovnim dnevom čebel, v današnji nedeljski kmetijski oddaji povedal inženir in čebelar Pavel Zdešar, tudi oče te ideje.

"Ta praznik je pomemben kot gibanje in ne samo kot ideja. Po celem svetu bodo mediji vsako leto objavili, da na predlog države Slovenije praznujemo ta dan, naslednji rodovi in mladi v šolah bodo na čebele, na biodiverziteto pa na selekcijo v naravi, na čisto okolje, gledali tudi iz tega gledišča," je dodal Zdešar in čestital aktualnemu predsedniku Noču, kmetijskemu ministru Židanu in vsej veliki skupini ljudi, ki se je več let trudila za ta cilj.

"Presrečen sem, da se je to zgodilo, čestitam izvajalcem, ki so naredili za slovenstvo eno res lepo delo, ki več pomeni, kot si zdajle sploh predstavljamo... Vsi vemo, kako zdaj živimo, v kakšnem okolju, kako se borimo za hrano, kaj se v svetu vse dogaja in mislim da je to en dogodek v slovenski zgodovini, delček tega, kar je rekel Trubar: "Stati in obstati!"

Inženir Pavel Zdešar, ki je dolga leta delal kot strokovnjak v Čebelarski svetovalni službi za napovedovanje medenja, je v pogovoru za naš radio pojasnil okoliščine, v katerih se mu je porodila ideja za Dan čebel in stanovski čebelarski praznik.

Nastala je pred božičem leta 2000, v sklopu prizadevanj za primernejši status čebelarjev, najprej pa je idejo pojasnil na uredniškem odboru glasila Čebelarske zveze Slovenije. Predlog je naslednje leto potrdil Upravni odbor, Občni zbor te čebelarske stanovske organizacije pa je kasneje, na njegov predlog, določil in potrdil organizacijo 1. Domačega praznika, ki se je odvijal na lep sončen dan, 20. maja 2002, v Breznici, na domačiji Antona Janša.

"Organizacijo in vsebino praznovanja smo udejanjili skupaj z domačim čebelarskim društvom in občino Žirovnica. Svoj nastop sem prepustil g. Poldetu Bibiču in mu napisal znameniti monolog, ki bi ga lahko naslovili: "Anton Janša na 1. prazniku med rojaki" V tekstu je bila izražena "volja Antona Janše", da naj praznik na njegov rojstni dan praznujejo vsi čebelarji sveta. Od takrat vsako leto v drugem območju Slovenije praznujemo in praznik se je prijel kot čebelarsko ljudski praznik.

Vabljeni, da prisluhnete posnetku pogovora, v katerem je Pavel Zdešar pojasnil, kako so se odvijala številna, a žal neuspešna prizadevanja, da bi "svetovni dan čebel in žuželk" razglasili v okviru kongresa Apimondija, ki se je leta 2003 odvijal v Sloveniji in kako so takratne izkušnje lahko pomagale pri tokratnem uspešnem koraku.

Ne spreglejte: