Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:53

Papež opozarja redovnice pred pretirano uporabo družbenih omrežij

Papež z redovnicami
Foto © Radio Vatikan

Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja je v torek predstavila dokument z naslovom Cor Orans (Srce, ki moli) o ženskem kontemplativnem življenju. Navodila v dokumentu so v prvi vrsti namenjena kontemplativnim redovnicam, katerih poslanstvo sta molitev in posvetitev. V njem papež redovnice opozarja tudi o primerni uporabi družbenih omrežij.

Instituti, ki so popolnoma predani kontemplaciji, imajo po papeževih besedah vedno svoje odlično mesto v mističnem Kristusovem telesu. Celo kadar je potreba po apostolski dejavnosti zelo velika, člani teh institutov ne morejo biti poklicani v sodelovanje pri različnih pastoralnih nalogah.

V novem dokumentu z naslovom Cor Orans (Srce, ki moli), ki ga je izdala Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, so tudi smernice za uporabo medmrežja. Moderna sredstva komunikacije so v samostanih dobrodošla, v prvi vrsti pa naj bi bila glede na smernice namenjena informaciji, izobraževanju in delu. Medmrežje naj redovnicam pomaga pri opravljanju nalog, nikakor pa ni namenjeno zapravljanju časa, poroča Vatican News.

Papež Frančišek je tudi sam vnet uporabnik Twitterja. Njegovemu računu v angleškem jeziku sledi 18 milijonov ljudi, a ima odprte račune tudi v drugih jezikih. Redovnice je posvaril pred nepotrebnim tratenjem časa na družbenih omrežjih. Te naj Twitter, Facebook in druga priljubljena omrežja uporabljajo »resno in diskretno«, kar pa ne velja le za vsebino, ampak tudi za količino informacij. Redovnice seveda uporabljajo svetovni splet, a ob tem vedo, kako razumeti bistvo v luči Boga, da bi ga molili v harmonijo s srcem Kristusa. Naj medmrežje ne bo škodljivo za vaše poslanstvo, ki je v celoti namenjeno kontemplaciji, je zapisano v smernicah uporabe teh omrežij za redovnice.


Ne spreglejte: