Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Shod za življenje (foto: Družina)
Shod za življenje

Cerkev v Latinski Ameriki ustanovila mrežo za življenje

Slovenija | 19.05.2018, 10:04 Marjana Debevec

Svet latinsko ameriških škofovskih konferenc je ustanovil mrežo za razmišljanje in delovanje na področju pravice do življenja od spočetja do naravne smrti.

»Zaskrbljeni opažamo, da se na naši celini vedno bolj uveljavlja agenda ideoloških manjšin z močno politično in ekonomsko podporo, ki uničujejo celovitost človeške osebe«, so zapisali predstavniki škofovskih konferenc združeni v oddelek za življenje, družino in mlade. Skrbi jih tudi, ker se vedno bolj uveljavljajo zakoni, ki nasprotujejo življenju, družini in svobodi vesti. »Zato Cerkev v Latinski Ameriki in na Karibih v svoji pastoralni skrbi za temeljno dobro življenja ne more ostati neobčutljiva na to kruto resničnost«, so še zapisali.

Nova latinsko ameriška mreža za pravico do življenja si je za cilj postavila zbuditi zanimanje za omenjena vprašanja, o katerih mnogi katoličani molčijo, ali pa so utišani. Želijo namreč prispevati k spremembi kulture, do katere bi prišli z dialogom, sposobnostjo izraziti lastne misli in dejavnostmi.

Mreža bo tako zbirala vse nacionalne pobude, ki delujejo v prid življenju in delovala po neki skupni agendi, tako da bo uskladila strategije, smernice razprave in delovanje.

Med dejavnostmi načrtujejo izobraževanja za laike in duhovnike, sprejemanja in spremljanje žensk s težavami v nosečnosti, pa tudi tistih, ki so preživele splav. Velik pomen pripisujejo tudi medijem.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.