Petra StoparPetra Stopar
Hrvaška zastava (foto: ARO)
Hrvaška zastava

Hrvaška krepi nadzor meje, Bosna in Hercegovina zaradi prebežnikov zahteva pomoč

Svet | 15.05.2018, 16:49

Hrvaškim policijskim upravam na obmejnih območjih z Bosno in Hercegovino so naložili dodatno krepitev nadzora meddržavne meje, ki je dolga približno 1000 kilometrov. Ta ukrep na hrvaško-bosanskohercegovski meji od Hrvaške zahtevajo Slovenija, Avstrija in Nemčija. Medtem pa je Bosna zaradi vse večjega prihoda migrantov zaprosila za mednarodno pomoč

Kot dokaz, da namerava Hrvaška okrepiti nadzor meje, tamkajšnji časniki navajajo nedavni razpis hrvaškega notranjega ministrstva za nakup 60 policijskih terenskih vozil v vrednosti 1,2 milijona evrov. Hrvaški mediji v zadnjem času poročajo, da obstaja nova "južna balkanska migrantska pot", ki vodi iz Grčije preko Albanije, Črne gore in B in H na Hrvaško, medtem ko je pot čez Makedonijo in Srbijo "praktično zaprta". Časnik Jutarnji list se sklicuje na izjave slovenske policije, da je trenutno na območju Grčije in Albanije med 50.000 in 60.000 ljudi, za katere je edini cilj vstop v Evropsko unijo. Dodaja, da bi se Hrvaška lahko kmalu soočala z dodatnimi težavami, potem ko je Avstrija sprejela nov zakon o tujcih in bo v skladu z dublinsko uredbo na Hrvaško vrnila vse migrante, ki so v Evropsko uniji vstopili preko nje, niso pa bili registrirani.

Medtem pa je vlada Bosne in Hercegovine zaradi naraščajočega števila beguncev zaprosila za mednarodno tehnično in finančno pomoč pri preskrbi prebežnikov. V državo pride vsak dan več kot 100 beguncev in je zato mednarodna pomoč nujna. Po besedah premiera BiH Denisa Zvizdića, je treba najprej poskrbeti za ustrezne namestitve za begunce, ki se v večji meri nahajajo v Sarajevu ter na zahodu države na meji s Hrvaško. Istočasno je Svet Evrope pozval B in H, naj migrantom pomaga po najboljših močeh, kar je razvidno iz pisma komisarke Sveta Evrope za človekove pravice Dunje Mijatović.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.