Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: V Jeruzalemu slovesno odprtje veleposlaništva ZDA

Svet | 14.05.2018, 15:33 Petra Stopar

Na današnji dan, ko so ZDA slovesno odprle svoje veleposlaništvo v Jeruzalemu, so na meji med Izraelom in območjem Gaze izbruhnili spopadi, ki iz ure v uro zahtevajo več žrtev. Ameriški predsednik Donald Trump je selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem označil kot velik dan za Izrael. Današnja otvoritev je predvsem simbolična, saj poteka na dan izraelske državnosti.

Po zadnjih podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo v protestih ubitih 37 Palestincev, še približno 1000 pa jih je bilo ranjenih. Približno polovico ranjenih so ustrelili pripadniki izraelske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da so bili trije Palestinci ubiti, medtem ko so skušali na meji nastaviti eksploziv. K "pohodu milijona" ob meji so Palestince pozivali prek zvočnikov mošej, prebivalce pa so na območje vozili z avtobusi in tovornjaki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob meji se je po podatkih izraelske vojske na več točkah zbralo približno 35.000 Palestincev. Nekateri so metali kamenje in se približali ograji na meji. Na drugi strani meje so oborožene izraelske varnostne sile. Mladi pa so iz protesta proti odprtju ameriškega veleposlaništva na križiščih zažigali avtomobilske pnevmatike.

Spomnimo, da je Trumpova odločitev decembra lani močno razburila zlasti arabski svet, saj naj bi status tega svetega mesta dorekli v sklopu bližnjevzhodnih mirovnih pogovorov, Palestinci pa si želijo v Vzhodnem Jeruzalemu vzpostaviti prestolnico svoje države. A do napadov na Trumpovo odločitev je bil tedaj med drugimi zadržan biblicist, koprski škof Jurij Bizjak, ki je takrat v pogovoru za naš radio menil, da bi bila lahko ta poteza dobra najbrž tudi za Palestince, saj da so vsi utrujeni od dolgotrajnih in mučnih mirovnih pogajanj, ki se nikamor ne premaknejo. Prepričan je tudi, da se spor ne napaja iz Palestincev in Izraelcev, ampak da je ustvarjen predvsem od zunaj.

Predsednika ZDA Donalda Trumpa sicer na današnjo otvoritev veleposlaništva ni bilo, je pa tja poslal visoko ameriško delegacijo.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.