Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 16:59

Trojni praznik v Merrylandsu

0:00
0:00
Birma v Merrylandsu 2018
Foto © Stičišče avstralskih Slovencev

Praznik Gospodovega vneboghoda, podelitev svete birme, blagoslov novih orgel in materinski dan – vse to so v nedeljo, 13. maja 2018, praznovali naši rojaki v Sydneyju. Poklicali smo p. Darka Žnidaršiča OFM.

V slovenski župniji je bila po petih letih spet sveta birma. Zakrament Svetega Duha je prejelo osem birmancev. Za to priložnost je v med rojake prišel škof škofije Paramata, msgr. Vincent Long Van Nguyen, ki je po rodu iz Vietnama, sicer pa je bil minorit.

Škof spodbudil rojake, naj se ne bojijo novega poglavja življenja, ki nastopi z vnebohodom. Opisal je svoje življenje, tudi kako je njegova družina pred 40-imi leti morala bežati iz Vietnama. Vse je spodbudil, naj se prepusitjo v vodstvo Svetemu Duhu, Gospod jim bo povrnil s svojimi darovi.

Pogled v cerkev sv. Rafaela
Pogled v cerkev sv. Rafaela

Blagoslovil je tudi nove orgle, prejšnje so po skoraj 40-ih letih dotrajale. Najstarješa organiskta Milka Stanič, ki je letos dopolnila 93 let, je bila zadnja, ki je igrala na stare orgle na zadnjo nedeljo v januarjau, in prva na nove orgle na prvi petek v februarju. Kljub častitljivim letom še vedno igra na orgle in spremljal ljudsko petje ob četrtkih in nedeljah, ob pogrebih rojakov in praznikih med tednom.

Birmanci skupaj s škofom
Birmanci skupaj s škofom

Materinski dan praznujejo na drugo nedeljo v maju. Mirjam Bavčar Stariha je s sestro pripravila kratek kulturni program ob slikah in pesmih o materi.

Blagoslov novih orgel v Merrylandsu
Blagoslov novih orgel v Merrylandsu

Duhovno se že pripravljajo na oktobrski obisk nadškofa Zoreta in provinicala Čudna, ko bodo praznovali letošnje jubileje.

Ne spreglejte: