Petra StoparPetra Stopar
Na Slovenski pristavi pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Na Slovenski pristavi pri Clevelandu

Marijin maj v Clevelandu

Slovenci po svetu | 21.05.2018, 10:22 Matjaž Merljak

Mesec maj je posvečen naši nebeški Materi. "Spet kliče nas venčani maj", da se spomnimo naše nebeške Matere z raznimi pobožnostmi. Poseben večer je tudi predvečer njenega praznika, Marije Pomagaj, ko se Slovenci zberemo pri pobožnosti in se poklonimo Devici Mariji.

Ta večer pobožnosti naši Materi sega v leto 1976, ko so se Slovenci v Filadelfiji zaobljubili na tamkajšnjem evharističnem kongresu, da se na predvečer praznika zberemo v čast Naši Materi. Slovenci v Clevelandu se zberemo pri votlini Lurške Matere Božje v predmestju Euclid ob molitvi rožnega venca, svete maše in petih litanij Matere Božje z blagoslovom pred Najsvetejšim.

Na drugo nedeljo v maju pa tudi v naši deželi praznujemo takozvani materinski dan. Ta praznik ima svoje začetke v letu 1908, ko je Anna Jarvis po izgubi svoje matere dala spodbudo, da se en dan posveti materam. Seveda je to želela storiti v spomin svoji materi in vsem materam. Vzelo je le nekaj let da je bil materinski dan res praznik. Predsednik Woodrow Wilson je končno leta 1914 proglasil drugo nedeljo v mesecu maju kot materinski dan. Seveda se ta dan praznuje od takrat, čeprav je takratni predsednik imel zadržek, da bo dan postal komercializiran. To se je res storilo, a vseeno se družine posvetijo svojim materam in starim mamam vsaka na svoj način.

Ob materinskem dnevu
Ob materinskem dnevu © Tone Ovsenik
Majsko kronanje v cerkvi Marije Vnebovzete je bilo v ponedeljek, 14. maja, ob 19. uri. Molil se je rožni venec, litanije Matere Božje in zaključek z blagoslovom z Najsvetejšim. Majsko kronanje v cerkvi Svetega Vida je bilo pa v soboto, 12. maja, ob 11. uri. Na to kronanje so vabile članice Oltarnega društva in pa učenke in učenci Slovenske sobotne šole.

Slovenske šole pri Svetem Vidu in Mariji Vnebovzeti končujejo svoj redni sobotni pouk ta vikend. Absolventi bodo prejeli svoje diplome v cerkvi po maši. Obe šoli, oziroma učenke in učenci so pa preteklo nedeljo pripravili poseben program v čast svojim mamicam in starim mamam. Očetje župnije Marije Vnebovzete so pripravili posebno gostijo v čast materam, ki posvetijo toliko energije za obstoj te tako važne ustanove med nami.

Preteklo nedeljo, 13. maja, na materinski dan, smo verniki v Ameriki tudi proslavili praznik Vnebohoda Gospodovega. Ameriški škofje so pač odločili, da se ta praznik namesto četrtka, 40 dni po veliki noči, praznuje bolj na široko na nedeljo in s tem imamo večjo možnost praznovati tri praznike velikonočne skrivnosti: veliko noč, vnebohod in binkošti. Jezus je dovršil, kar mu je njegov Oče dal storiti in se vrnil v slavo nebes, kjer sedi na Njegovi desnici in prosi za nas. Vnebohod nam namreč zapoveduje: ”Zakaj stojite in gledate v nebo. Pojdite in delajte za Božle kraljestvo.”

Na Slovenski pristavi pri Clevelandu
Na Slovenski pristavi pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Vsi smo bili vabljeni na zajtrk s palačinkami v nedeljo, 6. maja. Ta zajtrk so pripravili mladi člani folklorne skupine Kres v dvorani Marije Vnebovzete. Dohodek naj bi finančno pomagal naši folklorni skupini.

Slovenska pristava se pa pripravlja na novo sezono. V sredo, 23. maja, se bodo člani Upokojencev Pristave zbrali in očistili ter pripravili prostore za odprtje, ki bo danes teden v nedeljo, 27. maja.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.