Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Folklorna skupina Kres iz Clevelanda (foto: Tone Ovsenik)
Folklorna skupina Kres iz Clevelanda

Novice iz Clevelanda

Slovenci po svetu | 07.05.2018, 07:26 Matjaž Merljak

Pomlad, ki se je le končno oglasila v naših krajih, požene nove rasti, ne samo v naravi tudi nam prinese nove zagone v društvenem in zabavnem življenju. Nič ni drugače pri nas v Clevelandu.

Že prvo soboto po veliki noči so rojaki se zapeljali na Slovensko pristavo in izvedli tombolo v korist naši peščici zemlje, kjer se družimo in veselimo v poletnih mesecih. 15. aprila je pa naša folklorna skupina Kres, ustanovljena leta 1954, potovala v goste k našim rojakom v Lemont blizu Chicaga. Združili so moči s tamkajšnjo na novo ustanovljeno folklorno skupino in priredili kratek skupni nastop. To je bila tudi lepa prilika se družiti in spoznati z mladino v Lemontu, ki tudi želi ohraniti nekaj slovenskega. Taki prizori so vse bolj redki, saj se mladina, ko dokonča študije, kar na široko mora izseliti in iskati življenjski zaslužek v drugih mestih. To povzroča primanjkljaj pri skoraj vseh naših društvih in organizacijah, ki želijo ohraniti slovensko zavest v tujini. Hvala Bogu, so pa še ljudje, tudi mladi, ki hrepenijo ostati zvesti naši identiteti.

Da pa se ta kulturna izmenjava nadaljuje, je naslednjo soboto, 21. aprila, vrnil obisk zbor Špendov iz Lemonta in gostoval med koncertom našega mešanega pevskega zbora Korotan v Slovenskem narodnem domu na St. Clair ulici. Mešani zbor Korotan, pod vodstvom Janeza Sršena, je to pot odpel pretežno narodne pesmi. Užitek je bilo poslušati znane narodne pesmi, ki so to pot bile zapete v drugačnih priredbah, kot se slišijo običajno. Posebno je tu izstopala slovaška narodna Zabučale gore, ki jo je priredil dr. P. Valentin Špendov, prvotni organizator zbora, ki nosi njegovo ime.

Zbor Špendov iz Lemonta
Zbor Špendov iz Lemonta © Tone Ovsenik

Pesem je zazvenela skoraj melanoholično prevarana, sočutna. Zbor Špendov je pa odpel umetne in narodne pesmi pretežno v priredbi njihovega vodje Janeza Arka. V drugem delu so pa prikazali zabavni delček malo za smeh in dobro voljo, ki pa je zelo upadalo navzočim v dvorani. Morda bi kaj podobnega uvrstili v program tudi naši zbori in bi morda tako privabili več ljudi na sedeže. Za konec koncerta sta zbora združila moči in zapela nekaj pesmi skupaj in kot zadnja je bila na vrsti Avsenikova, Slovenija odkod lepote tvoje. Lep konec koncerta, saj so bile pesmi vzpodbudne, domotožne. Po koncertu so pa fantje sestava, Zadnja kaplja, tudi iz Lemonta, poskrbeli za dobro voljo in plesno zabavo. Naslednji dan, v nedeljo so se pa člani zbora Špendov udeležili maše v cerkvi svetega Vida in peli med mašo na koru.

Zbor Korotan iz Clevelanda
Zbor Korotan iz Clevelanda © Tone Ovsenik

Da pa še ni konec pevskih nastopov med nami nam je pa naslednji teden, v soboto 28. aprila priredil svoj pomladanski koncert najstarejši pevski zbor med nami, Zarja. Ta zbor že prepeva več kot sto let. Koncert je vseboval pretežno pomladanske pesmi, saj že vsi hrepenimo po toplih dneh. Tudi je tu bila plesna zabava po koncertu, za katero je igral ansambel Jeff Pecon.

Šola svetega Martina, ki že nekaj let domuje v svetoviški šoli, gradi novo šolsko poslopje preko ceste in prva faza je že končana. Tako je v ponedeljek, 23. aprila, clevelandski škof Nelson Perez daroval zahvalno sveto mašo v cerkvi svetega Vida in nato blagoslovil novo šolsko poslopje. Konec tedna je pa poslopje šole bilo odprto za ogled.

Članice Oltarnega društva Marije Vnebovzete so pa nudile krofe 27. in 28 aprila in zajtrk s palačinkami je sledil v nedeljo po vseh svetih mašah. Društvo Najsvetejšega Imena je pa darovalo 8 tisoč dolarjev župniku za župnijske potrebe. Seveda je za vse požrtvovalno delo, ki ga daruje ta ustanova, vsa župnija hvaležna.

Zasedba Zadnja kaplja
Zasedba Zadnja kaplja © Tone Ovsenik

Odbor Slovenske pristave je v nedeljo, 29. aprila, vabil članstvo in prijatelje v dvorano Marije Vnebovzete na premierno predstavo filma posnetega na Pristavi. Producent tega filma je namreč David Sipoš, ki se je tiste dni mudil v naših krajih. Kratek film lepo prikaže dogajanja na Pristavi v upanju, da to vidi več ljudi, ne samo rojaki v Clevelandu, pač pa tudi drugod po svetu. To so želje producenta Davida Sipoša, ki zna lepo in na svoj umetni način film urediti, kot smo to videli v njegovem delu, Goreči škof o škofu Vovku. Saj je s tem delom prejel kar nekaj priznanj.

Zobje časa so pa spet vidni. Slovenci v Clevelandu in okolici smo imeli devet narodnih domov, kjer smo se redno zahajali. V teh domovih so bili kulturni, zabavni večeri. Obhajale so se tudi poroke, ohceti in vseh vrst druženja. Zaprl se je še eden od teh domov na zapadni strani Clevelanda in delničarji imajo do meseca septembra odposlati in vrniti delnice. Od devetih nam jih ostaja samo še pet. Upanje je, da nam vsaj ti še služijo v lepo bodočnost. Iste želje ostajajo tudi glede župnij, saj smo imeli štiri, a ostajajo nam samo še dve. Pač realnosti časov, v katerih živimo.

V tem mesecu nas pa čakajo majniška kronanja, saj je mesec maj posvečen naši Božji Materi.

Slovenci po svetu, Kultura
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.