Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Na Brezjah Živi rožni venec za nove duhovne poklice

Slovenija | 21.05.2018, 08:25

Na binkoštno soboto so se pri Mariji Pomagaj na Brezjah zbrali verniki, ki jih združuje molitvena vez Živi rožni venec. Gre za skupino molivcev, ki so zbrani v enem ali več vencih po 20 ljudi. Ob premišljevanju Jezusovega in Marijinega življenja molijo eno od dvajsetih skrivnosti rožnega venca, tako en venec vsak dan izmoli vse štiri dele. Namen Živega rožnega venca je zahvala Jezusu in Mariji ter prošnja za velike potrebe vesoljne Cerkve, med katerimi je v ospredju tudi nujnost obuditve novih duhovnih poklicev.

Na srečanju minuli konec tedna v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču so se zbrali pri sveti maši, ki jo je daroval provincial frančiškanov pater Marjan Čuden. Svojo pridigo je oprl na zgled Božje Matere. Posebej je poudaril njeno preprostost. "Brez preprostosti, pravijo duhovni učitelji, ni domačnosti z Bogom. Kako naj Bog izbere nekoga, ki ni domač z njim? Če nisi preprost, ne gre." Preprostost je po besedah patra Čudna pomembna tudi v duhovnih poklicih. "Če želimo, da bodo mladi odgovorili na klic, ga slišali, moramo v molitvi za nove duhovniške in redovniške poklice najprej prositi, da bodo preprosti, da bodo gojili domačnost z Bogom. Kajti ničesar v življenju, vsaj v zvezi z vero ne, ne moremo spremeniti niti pričakovati, če nimamo močnega srečanja z Bogom, če nimamo močnega doživetja z Njim. Pogoj je preprostost." Molivci Živega rožnega venca so prisluhnili tudi predavanju in sodelovali v pogovoru.

Vir: Marija Pomagaj Brezje

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.