Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Dr. Toplak: Zavrnitev liste zaradi nespoštovanja kvot ni sorazmeren ukrep

Slovenija | 15.05.2018, 16:55

Državna volilna komisija je na svojih spletnih straneh objavila potrjene liste kandidatov in njihovo razporeditev po okrajih za vse volilne enote. Tam so že opravili žrebe vrstnega reda. Nazadnje so to storili v volilni enoti s sedežem v centru Ljubljane, saj so tam čakali na odločitev vrhovnega sodišča v zvezi s kandidatno listo Andreja Čuša in Zelenih Slovenije.

Kot je znano, so se Čuš in Zeleni Slovenije pritožili, ko je državna volilna komisija v volilni enoti Ljubljana Center v celoti zavrnila njihovo kandidatno listo. Nanjo je bila namreč uvrščena tudi Milena Babič, ki je soglasje dala še SD. Ta stranka je kandidatne liste potrdila prej, kar je državna volilna komisija upoštevala pri svoji odločitvi. A vrhovno sodišče je pritrdilo Čušu in Zelenim Slovenije ter njihovo kandidatno listo vrnilo na glasovnico, vendar brez Babičeve. Čuš je pred tem javnosti sporočil, da se ne more znebiti občutka, da so štirje člani državne volilne komisije pri odločanju o zavrnitvi kandidatne liste njegove stranke glasovali politično. To je že zanikal direktor državne volilne komisije Dušan Vučko. Poudaril je, da so njeni člani odločali skladno z zakonom. Zaradi Vučkovega tona v odzivu je Čuš pojasnil, da njegova stranka nima težav s sestavo državne volilne komisije kot take, a po njegovih besedah je neverjetno, da v tem primeru ni zmogla spoštovati osnovnega pravnega standarda, kot je zagotovitev objektivnega videza nepristranskosti.

Spomnimo še, da vrhovno sodišče medtem ni ugodilo pritožbam Združene desnice ter Združene levice in Sloge. Njihove kandidatne liste so bile zavrnjene zaradi neizpolnjevanja spolnih kvot. Kandidatni listi Združene desnice zaradi premalo žensk tako nista uvrščeni na seznam v volilnih enotah s sedežem v Novem mestu in v Kranju, kandidatna lista Združene levice in Sloge zaradi premalo moških v Celju. V teh strankah so se obrnili tudi na ustavno sodišče, njegov senat pritožbe Združene levice - Demokratične stranke dela ni sprejel, o ostalih še ni odločal.

"Če obstaja več možnih razlag zakona, je treba izbrati tisto, ki čim manj posega v ustavne pravice," je bil pred kratkim v pogovoru za naš radio jasen ustavni pravnik dr. Jurij Toplak, ki je pisal tudi ustavnim sodnikom. V elektronskem sporočilu, ki jim ga je namenil, se je osredotočil na evropsko prakso pri zavračanja kandidatnih list. Preveril je več kot 30 držav in po njegovih ugotovitvah nikjer na stari celini ne poznajo zavrnitve kandidatne liste zaradi nespoštovanja spolnih kvot. Kot je poudaril dr. Toplak, je tak ukrep nesorazmeren in v Evropi ni sprejemljiv. Navedel je, da v nekaterih državah organ stranko pozove, naj v nekaj dneh odpravi pomanjkljivosti oziroma ima ta po zavrnitvi nekaj dni časa za vložitev nove kandidatne liste. Tako problem rešujejo na primer v Španiji, Srbiji, Belgiji in na Poljskem. V ostalih državah s spolnimi kvotami so kazni le finančne, stranke kršiteljice prejmejo predvsem manj denarja iz proračuna. Tako je na primer na Portugalskem in Irskem. V Nemčiji, kjer spolne kvote niso obvezne, dobijo stranke finančno spodbudo za uravnoteženo spolno sestavo list. "Letos bo slovenske volitve prišla opazovat tudi Organizacija za sodelovanje in varnost v Evropi. Poslala bo skupino strokovnjakov, ki bodo ocenjevali vsako podrobnost v slovenskem volilnem postopku. Na koncu bodo dali poročilo, ki bo dostopno vsej mednarodni javnosti. Ne bi bilo dobro, da si škodimo z odločitvami, ki so v nasprotju z nekimi mednarodnimi standardi," je za naš radio opozoril dr. Toplak.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.