Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveta maša ob obletnici Kozarjeve smrti (foto: škofija MS)
Sveta maša ob obletnici Kozarjeve smrti

Škofijski postopek za Kozarja napreduje

Slovenija | 30.04.2018, 09:49 Marjana Debevec

V Odrancih so včeraj obhajali obletnico smrti Božjega služabnika Alojzija Kozarja. Po sveti maši so predstavniki župnijskih skupin na grob Božjega služabnika ponesli 36 sveč z narisanim grozdom, na katerega so se prej podpisali in tako izrazili hvaležnost za vse Božje darove, ki so jih prejeli po skrbi in priprošnji Božjega služabnika. Ob grobu so zmolili molitev za njegovo beatifikacijo in s pesmijo izpovedali, da smo v nebesih doma.

Kot je ob koncu sv. maše povedala postulatorka Klavdija Dominko, škofijski postopek za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja napreduje saj sta teološka cenzorja že končala svoje delo, cerkveno sodišče je zaslišalo že polovico prič, deluje tudi zgodovinska komisija, čeprav po smrti enega člana v okrnjeni sestavi.

Izrekla je povabilo, »da še naprej z molitvijo, s sodelovanjem in tudi s svojimi darovi podpirate postopek, da bi imeli od Cerkve potrjenega vzornika in priprošnjika iz svoje srede, zdaj še Božjega služabnika Alojzija Kozarja, ki je z veliko ljubeznijo živel in delal za Boga in za ljudi, predvsem tukaj v Odrancih. S hvaležnostjo in ponosom delajmo naprej, da bomo ob uspešnem sklepu postopka lahko izpovedali: 'Nebeški Oče, brezmejna hvala Tebi in Srcu Tvojega Sina!

Popoldne je sledila še Prva Kozarjeva ura, molitev pred Najsvetejšim za beatifikacijo Božjega služabnika Alojzija Kozarja in drugih slovenskih svetniških kandidatov.

K obhajanju obletnice so bile povabljene vse župnije v soboški škofiji. Župniki so prejeli osnutek pridige in podobice z molitvijo za Kozarjevo beatifikacijo, ki so jih razdelili med vernike. Z današnjo slovesnostjo, ki je na nek način potekala po vsej škofiji Murska Sobota, se je pomnožila molitev s prošnjo, da bi bil vsak človek živa mladika na trti, na Jezusu, in se je med verniki utrjevalo upanje, ki je, naslonjeno na Boga, zares neuničljivo.

Verniki zbrani ob Kozarjevem grobu
Verniki zbrani ob Kozarjevem grobu © škofija MS

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...