Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Čilski škofje s papežem januerja letos (foto: Vatican News)
Čilski škofje s papežem januerja letos

Čilski škofje k papežu – kakšni bodo ukrepi glede zlorab?

Svet | 14.05.2018, 13:24 Marjana Debevec

Čilski škofje bodo jutri začeli pogovore s papežem Frančiškom in predstavniki Svetega sedeža o zlorabah, ki so bile storjene s strani predstavnikov Cerkve. Govorili bodo o možnih rešitvah za naprej, pa tudi o vzrokih za prikrivanje tega zločina. Pričakovanja so različna, gotovo pa je, da bo kakšen od škofov moral odstopiti.

31 čilskih škofov bo skupaj s papežem Frančiškom in prefektom kongregacije za škofe kardinalom Marcom Ouelletom tri dni zasedalo v dvorani Pavla VI., da bi skupaj v Božji navzočnosti razumeli, kakšna je bila odgovornost vsakega posameznika v teh zločinih spolnih zlorab, ki so pustili strašne posledice. Pogovori bodo temeljili na preiskavi nadškofa Sciclune v Čilu in srečanja papeža Frančiška s tremi žrtvami duhovnika Karadime, karizmatičnega voditelja mladih, katerega številni zločini so bili vrsto let pometeni pod preprogo.

Prva odločitev, ki jo je moč pričakovati, bo povezana s štirimi škofi, ki izhajajo iz Karadimovega kroga. Vsi naj bi še pred prihodom v Rim papežu poslali svojo odpoved. Kot je znano je eden med njimi, škof Barros, to storil že dvakrat, vendar je papež njegovo odpoved zavrnil. Tokrat je pričakovati, da jo bo sprejel.

Drugo vprašanje je povezano s kardinalom Franciscom Javierjem Errazurizom, ki je del skupine devetih papeževih svetovalcev, obenem pa naj bi papežu zamolčal dejstva o zlorabah. Pričakovati je, da bo moral skupino K9 zapustiti, poroča Vatican insider.

Čilski škofje naj bi v teh dneh pripravili tudi smernice za naprej, da se takšni zločini ne bi več ponavljali. Pri tem delu jih bo spremljala molitev in pokora čilskih vernikov.

Ostaja pa odprto vprašanje, zakaj so do papeža prihajale nepravilne informacije in kdo je za to kriv. Odgovor na to vprašanje pričakujejo tudi sami škofje. Srečanje od jutri do četrtka bo sicer strogo zaupne narave in zato ni predvidena nobena izjava za javnost. Gotovo pa bodo kmalu na dan prišli ukrepi, ki jih bodo škofje skupaj s papežem sprejeli.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...