Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Napad na cerkev v Indoneziji (foto: vaticannews.va)
Napad na cerkev v Indoneziji

Papež molil za žrtve napada na tri cerkve v Indoneziji

Svet | 13.05.2018, 12:46 Marta Jerebič

Tri cerkve v drugem največjem indonezijskem mestu Surabaya so danes pretresli samomorilski bombni napadi, v katerih je bilo ubitih najmanj 11 ljudi, več kot 40 je ranjenih.

Napadi so se zgodili z le nekajminutnim razmakom. Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država, napadalci pa so bili člani ene družine, oče, mati in pet otrok. Tarče so bile katoliška, binkoštna in protestantska cerkev. Oblasti pravijo, da so preprečile napad na četrto cerkev. Papež Frančišek je pri opoldanski molitvi izrazil bližino tamkajšnjim krščanskim skupnostim in molil za žrtve.

»Skupaj prosimo Boga miru, da bi ustavil ta nasilna dejanja in da v srcih ljudi ne bi bilo prostora za sovraštvo in nasilje, ampak spravo in bratstvo.«

V Indoneziji v zadnjih mesecih beležijo vse več napadov skrajnih islamskih skupin na manjšine. V večinsko muslimanski državi je približno 10 odstotkov kristjanov oziroma 25 milijonov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.